ЗАРАДИ ТОЛ ТАКСИТЕ ПОСКЪПВАТ ХРАНИ И БИЛЕТИ!

0
1373
Около 2 стотинки на килограм или на литър ще е поскъпването на храните след въвеждането на тол таксите.

Минимално ще бъде въздействието върху цените на храните, след като се премине от винетки към тол такси за превозите, но все пак поскъпване ще има, сочи проучване на Световната банка, поръчна от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Поскъпване ще има и при билетите за пътническия транспорт, което се очаква да е 96 стотинки средно.

Цитираното проучване имало за цел „да се вземе информирано решение при определяне на тарифите, така че едновременно да се постигне баланс между интересите на държавата и превозвачите, но и да се защитят потребителите“.

Максималното поскъпване ще бъде от 2 стотинки на килограм или литър при брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните.

Тоест, въвеждането на тола за тежкотоварния трафик над 3,5 тона няма да се отрази съществено върху разходите на домакинствата, твърди държавата.

В проучването от Световната банка са направили изчисления за 19 групи стоки, които българинът използва ежедневно.  Сметките са на база тарифите, които вече са обявени за обществено обсъждане и предлагания обхват на платената пътна мрежа от 6050 км. За стоките са използвани осреднени цени на Националния статистически институт.

Данните от изследването сочат, че максимално увеличение на цените ще бъде от 4% при безалкохолните напитки, а най-малко ще е при прясната и замразената риба – 0.5%.

Експертите подчертават, че очакваното поскъпване при отделните продукти ще е различно в зависимост от тяхната цена, разстояние на превоз, тегло и обем. Колко повече се преработва един продукт, толкова повече поскъпва, защото транспортните разходи се увеличават. Има значение също дали стоката е от внос или е местно производство.

Минимално ще е увеличението на хляба. 

При средната цена на килограм от 1,41 лв. и средна дължина на превоз от 347 км за транспортиране на този продукт, текущите средни разходи с винетка са 83,21 лв. на тон. Но тъй като тол таксата се преразпределя върху целия товар в един камион, то увеличението в крайната цена на единица продукция би било най-много – 1,67 % или 0,023 лв./кг.

При средната цена на литър от 1,52 лв. и средна дължина на превоз от 347 км за транспортиране на мляко, текущите средни разходи с винетка са 83,21 лв. на 1000 литра. При въвеждане на тол таксуване се очаква да нараснат на 92,31 лв./т, което е увеличение на транспортните разходи със средно 10,9%, тъй като млякото се транспортира на по-дълги разстояния от ориза. Но изчисленията показват, че максималното увеличение на литър мляко в резултат от въвеждане на тол таксите би било най-много 1,54 % или 0,023 лв./л.

От Световната банка отбелязват още, че при обхват на платената мрежа от 6050 км, 14 хиляди километра републикански пътища ще бъдат освободени от пътни такси. Това означава, че за превозните средства над 3,5 т, които се движат по тях, транспортните разходи даже ще намалеят.

Затова автоматичното пренасяне на размера на тол таксата върху търговските стоки не може и не трябва да послужи за оправдание за увеличението на цените на хранителните продукти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here