ЗАРАДИ СКЪПИЯ ТОК:МАНДРИТЕ ПРЕД ФАЛИТ

За първи път от 20 години се случва в месеците септември, октомври и ноември, предприятията да са на червено и да работят на загуба.

0
284

Много млекопреработвателни предприятия са пред фалит, очаква се през декември да пуснат кепенците, тъй като не успяват да издържат на повишените разходи за производството на млечни продукти.

Това стана ясно от думите на Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Изпадаме в тази ситуация поради високите цени на енергийните ресурси и понеже има недостатъчна ликвидност в цялата икономика, не само ние плащаме скъп ток, но и нашите доставчици, а и много от нашите предприятия, които са ползвали стокови кредити за опаковки, газ, горива и т.н. В момента дори доставчиците на електроенергия, които доскоро  я предлагаха на разсрочено плащане, сега започват да говорят за незабавно издължаване, едва ли не и за авансово плащане, сподели той за Агрозона.

Сметката на производителите не излиза, защото се повишават и разходите. За първи път от 20 години се случва в месеците септември, октомври и ноември, предприятията да са на червено и да работят на загуба. „Досега успявахме да покриваме разходите с натрупани резерви от предходните години, но готовите пари свършват.

Очаква се декември положението да е още по-лошо.

Пазарът също е труден, работата с веригите не е за коментиране. Повечето договори там са годишни, но има и дори многогодишни. Има предприятия, които от юли месец са в преговори за увеличаване на цените, но безрезултатно. Някои млекопреработватели са пред пускане на писма за прекратяване на доставките изобщо. Това означава, че техните мандри ще бъдат затворени, а работниците изпратени на борсата. Освен това спира изкупуването на млякото, а зад нас са фермерите, които също разчитат на продажби, след тях пък се нареждат земеделците, които произвеждат фураж. Какво ще правим животните – също не знам, така коментира още ситуацията Владислав Михайлов.

В момента цената, на която се изкупува млякото вече гони 90 ст. за литър, има предложения и за по-високи изкупни стойности. В същото време, въпреки отказа за промени на цените в хипермаркетите, на регалите цените растат.

Веригите дават тон за търговията у нас, малките магазини изчезнаха

„Веригите печелят страшно много и ако досега са работили на 35-40% рентабилност, в момента са твърдо на 55-60 и нагоре процента рентабилност. Вдигат цените в магазините, но не правят промени към нас, производителите, а и бавят плащанията с 3-4 месеца“, казва още Михайлов.  „Такова чудо не е било дори преди влизането в Европейския съюз. Кризата от 2008 – 2009 година пак беше зле, но не и така“, категоричен е млекопреработвателят.

Според нето в момента спасението в момента може да бъде подпомагане от държавата. След разговор с икономическия министър Даниела Везиева е станало ясно, че в бюджета има пари, но поради липсата на работещ парламент не може да се изработят съответните инструменти, с които да бъде подпомогнат бранша.

Освен това в ЕС  има предвидена възможност сега в условията на коронакриза да се отпускат помощи без да се нотифицират за сметка на държавния бюджет до 800 хил. евро на преработвателно предприятие. Това не е правено досега у нас, но Чехия и някои други държави вече са се възползвали от тази възможност.

От 2020 г. досега единственото подпомагане, което беше отпуснато на преработвателите беше по de minimis миналата година – по 50 хил. евро, но малко предприятия са получили такава помощ. По-голямата част са успели само да получат пари за работници и служители, които са били около 300 лева на човек.

Помощта за тока – с ДДС или неБрекзит, храни, Agrozona.bg

Очакваме да ни се възстанови част от цената на електроенергията, но досега пари не са получени, а вече се прокрадва слух, че тези 110 лв/мвтч, ще бъдат с ДДС.  “Това е абсурдно, ако се случи само ще ни замажат очите”, категоричен е Михайлов. Последната фактура, която е платил той за ток в неговото предприятие е по 386 лева за мегават средна цена за октомври. Става дума за четирикратно увеличение при цената на тока в рамките на година. Освен това се плащат горива и природен газ, както и на доставчиците на опаковки.

Другият проблем, свързан с енергийното подпомагане е, че подкрепата е предвидена само за два месеца – октомври и ноември, а токът скочи още през август. 

При положение, че токът е скочил 4 пъти, природния газ е два пъти по-скъп, горивата са поскъпнали с 20-30 на сто, опаковките са скочили с 50 %, суровината с над 30% и ще продължи да поскъпва, само поскъпване между 30 и 40% поскъпване ще ни позволи да вържем разходите на нулата. Но как това ще се договори с веригите – няма идея. Те си вдигнаха надценките на до 60%, при средно 40-45 % преди скока на цените на енергията. Не е тайна, че търговските вериги монополизираха пазарите в големите градове. В София, Пловдив, Варна, ако не продаваш в голяма верига – ти си аут от пазара. Традиционната търговия, малките и средните магазини бяха изтласкани от веригите и принудени да затворят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here