Запрян Дачев след наводнението в Трилистник: Всички са за уволнение – Басейнова дирекция, „Напоителни системи“!

0
91

“Ако съм един министър-председател, ще ги уволня всички в „Напоителни системи“ и  Басейнова дирекция- до метача. Какво правят тези служители? Как няма да залее село Трилистник, като река Стряма от 30 години не е чистена, каналите също.“ Това заяви бившият кмет на община „Марица“ Запрян Дачев.

Легендарният управник, който изкара няколко успешни мандата, изрази възмущението си и поиска да бъдат посочени отговорните за бедствието, което сполетя няколко села в Карловско, в Калояново и община „Марица“.

„Сами виждате състоянието на реките. Стряма от 30 години не е чистена, каналите също. Всяка година отпускат субсидии на „Напоителни системи“, Басейнова дирекция. Какво правят тези служители? Ако съм един министър-председател, ще ги уволня всички – до метача. Нови служители  трябва да бъдат назначени, които да работят“, коментира той.

Запрян Дачев похвали адекватните решения и бързи действия на настоящия управник на „Марица“ Димитър Иванов и кмета на родното му село Трилистник  – Мирчо Петров, след наводнението.

„Хубаво е, че Митко Иванов успя да прехвърли водата в големия канал за Рогош, иначе щеше да отиде цялото село. Двамата с Мирчо Петров бяха на дигите 24 часа в денонощието“, припомни Дачев.

От Басейнова дирекция преди дни посочиха причината за бедствието – скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на „Напоителни системи“, последвана от приливната вълна в село Трилистник.

Запрян Дачев коментира непочистеното корито на Стряма така: „Поне да бяха пуснали населението да си насече дърва за зимата. Трябва да има отговорни за случилото се. Разбрах, че някой от „Напоителни системи“ казал – хубаво е, че се е скъсала дигата горе, иначе цялото село щеше да отиде. А вие какво правите? Защо цялото село да отиде? Кой трябва да ги чисти тези реки и канали?“

Бившият кмет на „Марица“  припомни, че и по неговото управление е имало наводнения. “ През 2009-2010 година имаше наводнения. Тогава бяха пуснали язовира от Калояново, но цялото село Бенковски беше залято. Отивам в Бенковски – хората реват, ще се издавят. Тогава не исках никакви разрешения от никого, извиках багер, пресякохме шосето за Съединение, водата се оттегли и хората се успокоиха“, каза Запрян Дачев. Според него при подобни критични ситуации, на момента трябва да се вземат решения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here