ЗАПОЧВАТ ПРАЗНЕНСТВАТА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР

Хиляди богомолци очаква Бачковският манастир за Голяма Богородица

0
2173

Хиляди поклонници от различни краища на страната и чужбина пристигат в Бачковския манастир за празника Голяма Богородица – 15 август. Това е и храмовият празник на манастирската църква „Успение Богородично“. 

Мероприятията по повод празника започват тази вечер с малка вечерня от 19:00 часа, а от 21:00 часа започва всенощното бдение. Около полунощ е началото на утренята – на това чинопоследование ще се отслужи опелото на Пресвета Богородица, след което ще започне литийното шествие предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира.

Литийното шествие е тържествено излизане от храма, то е част от самото богослужение и с тържествени песнопения, специално написани за празника, се изнасят светини като най-напред върви Светият кръст, след него храмовата икона Успение Богородично, плащеницата на Света Богородица и копието на чудотворната икона.

През нощта пред портите на Бачковския манастир ще бъде отслужен молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ, след което литията ще се върне в храма.

Около 4:00 часа сутринта на 15 август започва Света Литургия за празника Успение Богородично.

В 7:00 часа в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник.

В 12.00 часа на обяд ще бъде осветен курбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни, споделили празника.

От 18.00 часа вечерта ще бъде отслужена и Велика вечeрня.

Целият цикъл на богослуженията ще протече с певческото участие на сборна формация църковни певци от цяла България, каза архимандрит Симон. Той уточни, че храмът и манастирът ще бъдат непрекъснато отворени от сутринта днес до вечерта на 15 август или докато има посетители и богомолци.

Манастирът остава отворен през цялата нощ и много от богомолците приспиват в църквата и по околните чардаци.

По традиция на Голяма Богородица в Бачковския манастир се събират и много цигани християни от цялата страна. Те пристигат още в деня преди празника и разполагат лагера си от двете страни на реката, под манастира. В празничния ден посещават службата в църквата и правят курбан, придружен с песни и танци. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here