Започва кампания за имунизация срещу морбили в Пловдив и областта

0
187

Кампания за ваксиниране срещу морбили,  паротит и рубеола  стартира в Пловдив и региона, информираха от Регионалната здравна инспекция. В момента имунизационното покритие в областта е 90%. За изграждането на колективен имунитет е необходимо то да стигне 95 %.

Експертите на РЗИ са  вече са говорили с личните лекари, които са започнали да убеждават родителите, чиито деца не са имунизирани да ги заведат при тях за поставянето на ваксината.  От Регионалната здравна инспекция припомниха, че най-добрата средство за защита срещу морбили, паротит и рубеола и имунизирането. На този етап няма случаи на заболели у нас, но в съседните страни те се увеличаха значително и опасността за нашата страна е висока.

„Проблемът е, че има родители на деца, които отказват да ги ваксинират заради суеверие. Предаваме данните на РЗИ, които налагат санкции, но това явно не стряска всички“, заяви шефът на пловдивските общопрактикуващи лекари д-р Костадин Сотиров. Той добави, джипитата продължават активно кампанията си за имунизация. През април в Пловдив ще се проведе конференция за инфекциозните заболявания и там отново ще се обсъдят проблемите с ваксинациите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here