Започва фолклорният конкурс в Широка лъка

0
1183

В Широка лъка започва Петият национален фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ – 2023. Основните цели на популярното фолклорно събитие са да съхранява и популяризира уникалността на българския музикален и танцов фолклор. Над 900 са участниците в конкурса от цялата страна, който тази година е на името на голямата родопска певица Христина Лютова, съобщава Радио Пловдив.

Те ще бъдат разпределени в пет възрастови групи, каза директорът на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка Стоянка Тенова:

Първата възрастова група ни е от детската градина.Втората възрастова група – от 1 до 4 клас. Третата възрастова група – 5-7 клас. Четвърта възрастова група- от 8 до 12 клас. Имаме индивидуални изпълнители в народно пеене, гайда – каба и джура, кавал, гъдулка и тамбура и хорове, оркестри, камерни групи и групи за автентичен фолклор. Една от големите цели, които си поставихме, когато създадохме този конкурс, е именно да привличаме млади и талантливи хора от цялата страна, които да тръгнат по пътя на професионалното музикално, фолклорно изкуство; идвайки тук да имат възможност да се запознаят с базата, с преподавателите и всичко това, което би им помогнало творчески да се реализират като професионални музиканти. Бих казала, че доста деца, които са минали през нашите конкурси, вече са и наши ученици“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here