ЗАПОЧНА „МЕСЕЦ НА ДЕЦАТА В МУЗЕИТЕ НА ПЛОВДИВ“

Регионалният исторически музей – Пловдив се включва в инициативата с двете експозиции: "Българско възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" 1 в Старинен Пловдив и  "Съединение на България" на пл. "Съединение" № 1.

0
942

Уикендите в четирите пловдивски музеи, Градската галерия и НБ „Иван Вазов“ през целия месец февруари ще са посветени на децата.

Инициативата, която има за цел да покаже на малчуганите, а и на техните родители, богатството на експозициите на първия български град –  Европейска столица на културата през 2019 г. възникна спонтанно, но не е първата подобна проява, в която се включват културните институции от града под мотото #ЗАЕДНО. Те отново са се постарали да създадат за най-малките жители на града места за забавления, творчество, за игри и за провеждане на образователни лекции, поднесени по увлекателен начин.

Идеята на заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов беше подкрепена с радост от директорите на културните институции, като всяка от тях е подготвила изненади за децата в предстоящите уикенди. Тогава те ще имат възможност не само да посетят експозициите безплатно, но и да се включат в различни игри и занимания, да творят, както и да получат подаръци.

За „Месец на децата в музеите на Пловдив“ е отпечатана специална картичка, която желаещите могат да получат в някой от обектите. Децата, които съберат 6-те печата ще участват в общо заключително събитие, отново безплатно. Те ще посетят през месец март детски спектакъл на Опера Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“ или представление от програмата на Кукления театър.

След приключване на месец февруари, ще бъде оповестен начина на организация и всички представили картичката ще получат безплатните си билети, при спазване на всички противоепидемични мерки и капацитет на залите 30% .

 

Регионалният исторически музей – Пловдив се включва в инициативата с двете експозиции: „Българско възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“ 1 в Старинен Пловдив и  „Съединение на България“ на пл. „Съединение“ № 1.

Градската художествена галерия Пловдив  участва с експозициите в общо 7 сгради. Това са: ГХГ – зала ул. Княз Александър Батенберг № 15 – временна експозиция, изложбена  зала Пловдив 2019 – временна експозиция, изложбена зала Капана – временна експозиция, експозиция Иконна сбирка, експозиция „Енчо Пиронков“, експозиция Мексиканско изкуство (и експозиция „Цанко Лавренов“ в същата сграда) и експозиция „Георги Божилов – Слона“.

Своите богатства и интересни експозиции ще покажат също Регионален етнографски музей – Пловдив в Стария град, Регионален археологически музей – Пловдив и Регионален природонаучен музей – Пловдив.

Регионална библиотека „Иван Вазов“ Пловдив се включва с „Детския отдел“ на библиотеката.

ЕТО КАКВИ СЪБИТИЯ ЩЕ ИМА:

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Място: Музеят се включва в инициативата с двете експозиции:

 • „Българско възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“ 1 в Старинен Пловдив и
 • „Съединение на България“ на пл. „Съединение“ № 1.

Работно време:Събота и неделя от 9.00 до 17.00 часа

Какво ще се случва: Акцентът в програмата е насочен най-вече към аудиторията на деца до 10-12 години. Експозициите са подходящи и за най- малките деца – до 7 години, които ще имат възможност да видят истински старинни пушки, саби и други оръжия и интересни предмети. Освен разглеждане на експонатите  в двете експозиции ще има оборудвани площадки, на които децата да могат да оцветяват предоставените им книжки „Българското опълчение“ и да рисуват впечатлили ги експонати.

Достъп чрез промоционални билети: „Семеен билет“ – за родители с деца, независимо един или двама родители и колко на брой са деца –  цена от 5 лева

Билет „Баба, дядо и внуче“ –за баби, дядовци и внучета, без значение колко на брой – цена от 3 лева.

Подаръци: Всяко семейство с дете ще получи безплатно книжка за оцветяване „Българското опълчение“ – 8 страници, футляр/хармоника със снимки от Първото българско изложение, по една снимка „Спомен от Пловдив“ / емблематични сгради в Пловдив / с размер 20/24 см.

В експозиция „Българско Възраждане“ децата ще получават комплект карти с изображения на експонати, за да могат да ги търсят в експозицията и работна тетрадка „Експозиция Българско възраждане“, отново за търсене на експонати.

ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ПЛОВДИВ

Място: В инициативата ще бъдат включени общо 7 сгради на Градска художествена галерия.

Работно време:

В събота от 10 до 18 часа могат да се посетят всички седем сгради:

 • ГХГ – зала ул. Княз Александър Батенберг № 15 – временна експозиция
 • изложбена зала Пловдив 2019 – временна експозиция
 • изложбена зала Капана – временна експозиция
 • експозиция Иконна сбирка
 • експозиция „Енчо Пиронков“
 • експозиция Мексиканско изкуство и експозиция „Цанко Лавренов“
 • експозиция „Георги Божилов – Слона“

В неделя от 10 до 18 часа могат да се посетят следните експозиции:

 • ГХГ – зала ул. Княз Александър Батенберг № 15 – временна експозиция
 • изложбена зала Пловдив 2019 – временна експозиция
 • изложбена зала Капана – временна експозиция
 • експозиция Иконна сбирка

Какво ще се случва: В обектите малките посетители ще имат удоволствието да рисуват с тебешири или с маркери на бели дъски.

Достъп: Ще се продават обиколни билетиза възрастните, с които децата ще могатда влизат безплатно. Придружители: Родителите, баба или дядо или друг възрастен –  8 лв за възрастен, за 1 човек и важи за всички локации, през които ще преминат

Подаръци: Ще получават значки, които ще гиусмихнат и ще им напомнят къде са били 

Децата и техните родители могат да разгледат всички обекти, но само в ТРИ сгради ще може децата да съберат своите печати, там ще получат и подаръците си. Това са Иконна сбирка, „Експозиция Георги Божилов-Слона“, „Мексиканско изкуство“ (и „Цанко Лавренов“ в същата сграда) ! 

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Място: сграда на музея в Старинен Пловдив

Работно време събота и неделя от 9.00 до 17 .00 часа

Какво ще се случва:

 • Рисуване на тема „Какво най-много ме впечатли в музея“;
 • Оцветяване на кукерски маски и народни носии;
 • Игра „Открий експоната“ – търсят се различни експонати по предварително подготвени работни листи;
 • Работни листове и интересни кръстословици с различна тематика: експозиция, български празници, музикални инструменти;
 • Подреждане на пъзел – картината на Иван Мърквичка „Пазар в Пловдив“

Достъп: Входът в РЕМ – Пловдив ще бъде свободен за деца до 14 години. Цена на билет – 6 лв за 1 възрастен, или 10 лв за семейство – ако двамата родители придружават детето.

Подаръци: Картички на етнографска тематика 

РЕГИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Място:В сградата на музея на пл. Съединение

Работно време:Само в събота от 10.00 до 17.00 часа,неделя – почивен ден

Какво ще се случва: Освен досега с невероятното богатство на експонати на музея ще бъдат организирани тематични и занимателни беседи „Археология за всеки“ – на групи до 5 човека с предварително записване.

Достъп:Вход свободен за деца до 7 г. Цена на билет за възрастни – 5 лв за 1 възрастен

Подарък:  картичка с Панагюрското златно съкровище

РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Място: в сградата на музея на ул. „Христо Г.Данов“

Работно време:На  всички посочени дати  от 09.00 до 17.00 часа

Какво ще се случва:

 • „Направи си сам тропическа гора“ – oбразователна работилница за деца от 8 до 10 години с предварително записване – 11.02.2021 , четвъртък
 • „Пеперуден уикенд в музея“ – безплатен вход за Експозицията за деца до 7 години, интересни изненади и ПОДАРЪК КРИЛЦЕ ОТ ТРОПИЧЕСКА ПЕПЕРУДА – 13-14.02.2021 събота-неделя
 • „Създай си собствена хартия“ – двудневна образователна работилница за деца от 8 до 10 години с предварително записване– 18-19.02.2021 четвъртък-петък
 • „Космически уикенд в музея“ – безплатен вход за деца до 7 години в Планетариума, ателие за оцветяване на планетарна тема – 20-21.02.2021 събота-неделя
 • „Светът на минералите“ – уикенд в музея с безплатен вход за деца до 7 години в Експозицията, творчески занимания и ПОДАРЪЦИ МИНЕРАЛИ – 27-28.02.2021 събота-неделя

Цена на билет за възрастни -6 лв за 1 възрастен.

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“ ПЛОВДИВ

Място: Детския отдел на библиотеката

Работно време: Всяка събота от 10.00 до 13.00 ч.

Какво ще се случва: Детският отдел на библиотеката ще бъде с програма за деца от най-ранна възраст до 14 г.Мото – „Бебеландия в библиотеката“ и още… различни игри за децата – от познавателни игри, свързани с природата и опазване на околната среда за най-малките до творчески работилници за по-големите и изложби на рисунки по дадена актуална тема.

Достъп: Вход свободен

Подаръци: Детски книжки на „Хермес“ и „Жанет 45“ за най-изявените участници

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here