ЗАБРАНИХА РАЗХОДКАТА НА ЕДРИ КУЧЕТА БЕЗ ПОВОД И НАМОРДНИК

Ограничението важи за животни над пет килограма, което е поредната тъпотия на управляващите, твърдят кинолози

0
2032

Депутатите увеличиха драстично санкциите за кучета без намордник с промени в Закона за ветеринарната дейност, приети на първо четене. Поправките забраниха кучешката разходка и свободното пускане на четириногите с тегло над 5 кг. 

Законът предвижда вместо 100 лв., глобата за куче без намордник да стане 1000 лв., а санкцията за четириного без повод –  300 лева. Разхождането на кучета в детски площадки или забранени зони ще струва на стопаните им 500 лв.

Новите забрани не важат за извеждане без повод на кучета с тегло над 5 кг, когато те се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии. Извън ограниченията попадат кучета на хора с увреждания, за служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка и за четириноги, които се използват от Българския червен кръст. Няма да бъдат наказвани стопаните на ловни кучета и такива, които придружават или охраняват селскостопански животни извън урбанизираните територии, както и за кучета, използвани по време на лов, участващи в състезания или подложени на обучение.

Предложенията на управляващите защити депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която настоя за максималния срок между първо и второ четене, за да може да се чуят всички мнения и предложения по темата. Измененията в закона се налагат заради зачестилите инциденти с домашни кучета, аргументира се Атанасова.

Депутати от ДПС, ВМРО и БСП отправиха съществени забележки към промените, а Ерджан Ебатин от движението, в качеството си на представител на Българската национална федерация по кинология предложи да окаже съдействие на управляващите, за да изготвят максимално прецизни текстове преди второто четене. Ебатин, който е председател и на националния киноложки клуб на кавказката овчарка, разкритикува, че не може килограмите на животното да бъде мярката за това дали то е агресивно, или не. 

„Има кучета, които са 3 кг и са агресивни, има други, като сан бернар, които нямат никаква агресия. Този подход е грешен. Има опасни кучета, но дали има опасни породи кучета, е много дискусионен въпрос, добави депутатът от ДПС. „Има кучета, които са специално селектирани, за да имат агресия и да изпълняват определени функции. По-скоро трябва да се създадат стандарти за развъдниците“, заяви от трибуната Ебатин.

От ВМРО поставиха фокуса на проблема върху бездомните животни. Глоба в размер на 500 лв. да се налага на за собственици, които изхвърлят своите кучета, поиска Александър Сабанов. Според него проблемът се корени в безконтролното развъждане, изхвърлянето на домашните любимци на улицата и неизпълнеието на задълженията, които имат общински и държавни служби.

„Защо се налагат тези норми в Закона за ветеринарномедицинската дейност, като ги има в Закона за защита на животните? Проблемът е в правоприлагането, а не в законодателството. Органите, които трябва да следят, просто не си вършат работата“, заяви Филип Попов от БСП. Той се съгласи с мнението на Ерджан Ебатин, че дискусията трябва да бъде експертна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here