За първи път соларите в България произвеждат повече от АЕЦ „Козлодуй“

0
191

Соларните централи в България са генерирали повече електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“ в обедните часове на 1 август. Над 38% от тока в страна е бил произвеждан от фотоволтаици, докато ядрената енергия е била 37%. Това става ясно от оперативните данни на Електроенергийния системен оператор.

Освен че превишават производството на АЕЦ-а (сега работят и двата блока), слънчевите централи поставят и абсолютен собствен рекорд – над 2000 мегавата, работещи в един и същ момент. Последните данни за инсталираните мощности на соларните панели в страната бяха за 1750 мВт, което означава, че в последните месеци са били пуснати поне още 300 мегавата нови мощности. Един от тях е соларният парк „Верила“, който заработи в края на юни. До края на годината обаче предстои още няколко проекта да бъдат въведени в експлоатация, което означава, че може да има още нови рекорди.

Ситуацията е безпрецедентна в енергийната история на страната и показва, че трансформацията в сектора се случва по-бързо от очакванията. А системата може да се окаже неподготвена за това.

 

Още през май соларите започнаха да изпреварват въглищните ТЕЦ по производство на електроенергия и това се превърна в постоянна тенденция през изминалите два месеца – през юни общото производство от ВЕИ за първи път изпревари това от ТЕЦ, но ако се гледат само соларите, те все още са по-малко.

Месец юли със сигурност ще е по-различен, тъй като заради горещото време имаше нужда от повече електроенергия и въглищните централи работиха повече спрямо юни. Като цяло от началото на 2023 г. производството на енергия от слънчеви централи се е увеличило с близо 50%. В същото време дейността на ТЕЦ спада наполовина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here