ВРЕМЕТО ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ – БЕЗ СНЯГ ЗА КОЛЕДА, С ТЕМПЕРАТУРИ НАД НОРМАТА

0
1809

През декември няма да има трайна снежна покривка. Ще има леки превалявания от сняг на места, но снегът няма да се задържи за празниците. Това сочи прогнозата за времето през месец декември, публикувана от Националния институт по метеорология и хидрология.  

Средните температури през месеца ще са около и над нормата.

В Северна България и високите полета средната температура ще е между 0 и 1 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони – около 4˚, в планините — от минус 8 до минус 3°.

Най-ниските температури ще бъдат между минус 6 и минус 11 градуса, а най-високите ще са между 10 и 15 градуса.

Началото на астрономическата зима е на 22 декември в 06:19 часа.

След по-студеното време в края на ноември, декември ще започне с нормални за периода температури. В началото на месеца няма да има валежи, а през деня температурите ще се повишат.

Между 3 и 6 декември се очакват валежи и захлаждане. 

На места в северните райони и по високите полета на запад валежите ще се примесват и ще преминават в сняг. Голямата динамика на атмосферата и редуващите се температури обаче няма да позволят на снега да се задържи.

В края на първото десетдневие от декември ще вали, но ще е предимно дъжд, а не сняг.

През вторите десет дни от декември условията за валежи ще се запазят. Леко ще се понижат температурите на места, главно в Предбалкана, по високите полета на запад и в североизточните райони.

Възможно е дъждът за кратко да премине в сняг, но няма да се образува трайна снежна покривка. 

Около средата на месеца се очаква да намалее динамиката на атмосферата и вероятността за валежи ще бъде малка. Температурите слабо ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните.

В последните десет дни от декември се очаква облачно време, с намалена видимост, но без валежи. Тенденцията ще е за постепенно падане на температурите, така че да останат близки до обичайните.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here