ВРЪЩАНЕТО НА СЪРЦЕТО КЪМ НОРМАЛНА РАБОТА МОЖЕ ДА ОТНЕМЕ 15 ГОДИНИ, СЛЕД КАТО СТЕ ОТКАЗАЛИ ЦИГАРИТЕ

Възстановяването на тялото започва на 20-тата минута след пълното прекратяване на тютюнопушенето

0
2167

Тютюнопушенето е свързано с различни заболявания като инфаркт, високо кръвно налягане, инсулт и дори рак. Въпреки че, много хора се отказват от тютюнопушенето през последните години, ново проучване установи, че всъщност може да отнеме 15 години, преди рисковете от инсулт и сърдечните заболявания да спаднат до нормалните нива за непушачите.

Екип изследователи от медицинския център на университета Вандербилт откриха, че може да отнеме 15 години, преди сърцето на пушач, който е спрял цигарите да се възстанови напълно от тютюнопушенето, което е повече от известните досега пет години.

Това означава, че пушачите, които са се освободили от този порок в близките години все още са в риск да страдат от тези заболявания. Както се казва в известната поговорка „Щетите вече са нанесени!“.

За щастие, все още не е късно пушачите да предприемат тази стъпка, тъй като изследванията показват, че рискът от сърдечни заболявания драстично е спаднал сред отказалите цигарите с цели 38 процента, след петата година.

За да стигнат до тези открития, изследователите са наблюдавали и анализирали данните на 8 700 отказали се пушачи, за повече от пет десетилетия.

Те откриха, че тялото на пушачите може да се отърве от потенциално опасните за живота щети от тютюн, никотин и други опасни химикали в цигарите.

Сърцето и кръвоносните съдове най-бързо се възстановяват от уврежданията причинени от тютюнопушенето, но за да се възстановят напълно, може да отнеме още десетки години. Въпреки това те откриха, че са необходими само 20 минути, след като човек спре да пуши, за да се върне към нормалната си сърдечната честота и кръвно налягане.

Около 12 часа след пълното прекратяване на тютюнопушенето нивата на въглероден оксид в кръвта започват да се нормализират и стигат до нормалните нива. За около седмица след това рискът от сърдечни заболявания продължава да спада, тъй като кръвоносните съдове вече не са изложени на опасностите от тютюнопушенето.

Мередит Дънкан, съавтор на изследването, обясни, че при хората, които са пушили  дълги години, може да са настъпили изменения в сърцето и белите дробове, които да не се нормализират напълно. „Най-важното е да запомните, че реалният риск от сърдечен удар и други форми на сърдечно-съдови заболявания намаляват, след прекратяване на тютюнопушенето и това е основната констатация на нашето настоящо проучване.“, допълва ученият.

Около 17,9 милиона души по света умират от сърдечно-съдови заболявания всяка година, като това е около 31 процента от общата смъртност в световен мащаб, съобщава Световната здравна организация/СЗО/.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here