ВОДИЦИ – МАГИЧЕСКО НАРИЧАНЕ НА МЪЛЧАНА ВОДА

0
1396

На 5-ти януари имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!

В народния календар днес е празник наречен Водици. Смята се, че от тази дата започват три поредни дни, в които всяко желание може да се сбъдне.

Водици винаги се чества ден преди Богоявление, но също като Йордановден, обичаите се свързват с живота и сътворението. Обредите се изпълняват като ритуално встъпване в Новата година. Отдава се почит на водата, а небето се отваря и всичките ни молитви са чути. Дните около Богоявление се приемат като най-силни, когато може да се орисаме с по-благосклонна съдба през годината.

Народът вярва, че на този ден се пропъждат т.нар. мръсни дни“, които започват на 25 декември. В българските вярвания се смята, че през тези дни има космически хаос и демонични сили бродят по земята. В християнския смисъл това са “некръстените” дни, в който новородения Исус Христос не е получил все още Светото Кръщение.

На 5 януари се прави ритуал с мълчана вода, а на 6 януари по традиция мъжете се къпят в извор за здраве и сила. В последния ден от Водици, 7 януари, и жените се умиват в пречистената вода, за да са здрави и силни. Ритуалът с потапянето във водата има символен характер и чрез него хората показват, че са готови за ново начало.

Правенето на мълчана вода е много стара магическа практика, която е разпространена по нашите земи. Този ритуал е свързан едновременно с езическото ни минало, но и с християнската вяра и поверията за водата. Науката пък сочи и доказателства – водата може да запаметява и да пренася информация по специфичен начин.

Защо се прави мълчана вода? Най-вече защото се шири вярата, че тя може да сбъдва желания и съответно – да променя животи и съдби.

Ритуалът е много прост и изисква съвсем скромна подготовка. Трябва да се снабдите с кръгъл съд, в който ще налеете водата. Най-добре е това да бъде бакърено котле или изобщо – някакво котле. Но ако живеете в градски условия и не разполагате с такова, просто може да използвате някаква тенджерка или стъклена съдинка. В никакъв случай не взимайте пластмасов съд. Хубаво е да сте си налели вода от някой чист естествен извор. Но в краен случай може и да използвате вода от чешмата. След като сте напълнили вашия съд с вода, започва същинския ритуал. Излезте навън – на двора или на терасата. Важно е да сте „под открито небе“. Хванете в ръцете си съда и го подръжте известно време. Опитайте се да почувствате водата, да усетите най-фините й вибрации. След това кажете на глас името си, обяснете й кои сте и от къде сте. Може да кажете и няколко думи за семейството си – че сте син или внук на еди-кой-си. Така водата ще ви опознае и ще е наясно кой й изпраща послания.

Абсолютно задължително е да говорите на глас. Странно е, защото това е в разрез с наименованието на водата – Мълчана вода. Всъщност тя се нарича така поради две причини – първо, защото заедно сте мълчали, докато сте се опознавали, а втора – защото следва едно друго мълчане, което се случва след вашето познанство с водата.  След като сте обяснили на вашата вода кои сте, оставете я навън да престои няколко часа. През това време тя се измъчвала пред Вселената, но всъщност й предава информация негласно.

Малко преди полунощ се върнете при водата си и започнете да общувате отново с нея, защото точно в този момент тя най-добре чува. Свържете се емоционално и ясно и добре формулирано заявете желанията си. Не забравяйте да ги произнесете на глас, за да чуе много добре водата какво искате. Бъдете категорични и уверени в исканията си.

Според някои народни поверия след това може да натопите китка свежи цветя във водата, като най-често се използват билки и почти задължително здравец. След това съдинката се покрива с кърпа и се остава така да престои до сутринта.

След утрото водата вече е вълшебна и носи специална сила. Може да пиете от нея, да си миете лицето, ръцете, части от тялото, да напръскате дома си с нея и да си оставите „за после“. Ако пръскате дома си, може да използвате натопената китка.

Ритуалът за правене на мълчана вода е личен – трябва да наричате само от свое име. И много добре трябва да сте изяснили желанията си.

Въпреки че нищо не ви пречи да направите този ритуал в който и да било ден, не го препоръчваме, защото няма да има толкова голяма сила. Смята се, че най-могъща е мълчаната вода, направена в нощта срещу Богоявление или Водици – на 5 срещу 6 януари. В нощта преди Еньовден е друг изключително силен момент за правене на мълчана вода, с която дори може да се гадае.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here