ВНИМАНИЕ! СЛЕД УДАРА СРЕЩУ НАП ПОЧНА ИМЕЙЛ АТАКА ЗА КРАЖБА НА ПАРОЛИ ОТ БАНКИ

В съобщения измамници лъжат, че актуализират защитата, и крадат лични данни

0
2160

Мошеници се възползваха от хакерския удар срещу НАП, за да крадат пароли за интернет банкиране, алармира 24chasa.bg.

Те изпращат мейл, че финансовата институция е била засегната от атаката и затова човек трябва да смени паролите си. Имейлът съдържа и линк, водещ към сайт, през който става кражбата на пароли и потребителски имена.

Атаката е срещу почти всички банки, които работят в България.

“Онлайн измамниците наскоро нападнаха нашата система за интернет банкиране. Затова в момента преминавате през актуализация на защитата, която защитава профила ви от тази внезапна атака. Трябва да следвате стъпката за защита и да предотвратите конфискуването на акаунта ви”, пише в писмо на измамниците, получено на един от редакционните имейли на “24 часа”.

След предупреждението има линк, който изглежда съвсем като инстинския адрес на онлайн банкирането на ДСК. В него обаче е замаскиран друг адрес. Натискайки, човек попада в огледална страница, изглеждаща 1:1 с тази на банката. Даде ли паролата и потребителското си име, хакерите ги получават веднага.

Съобщението бе предоставено на отделите по сигурност на банките. От ДСК веднага сигнализирали институциите.

От ГДБОП заявиха, че все още не са получавали жалби за такава измама. “Това е фишинг атака. Още преди ден сме уведомили съответните институции. Ние също работим. Съветваме своите клиенти да не отговарят и дори да не отварят подобни съобщения.

Ако някой от тях вече го е направил, нека веднага да позвъни в колцентъра ни и да съобщи за това. Препоръчваме и за всеки случай да сменят паролите на личната си поща”, заявиха от Банка ДСК.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here