ВНИМАНИЕ! ОПАСНО ГОРЕЩО В ЧЕТВЪРТЪК

Жегата ще гони температури около и над 40 градуса

0
1659

Днес ще е слънчево, около и след обяд – горещо. Максимални температури между 33 и 38 градуса, в София – 33 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще духа слаб югоизточен вятър. Атмосферното налягане е близко до средното за август – ще се понижава.  

Районите, където термометрите ще се показват най-високи стойности ще са поречието на Дунав и Югозападна България около Сандански-„Кулата”.

В Пловдив и региона времето ще е слънчево, без превалявания.  Максималните температури ще са около и над 33°

В 16 области на страната ще е опасно горещо. В сила е жълт код за жега – хората, които са чувствителни към горещините е препоръчително да стоят на прохладно или да потърсят сянка в най-топлите часове. Добре ще е дрехите в четвъртък да са светли, да се пият повече течности, да се работи по-малко, особено тежък физически труд на открито.

Снимка: Nova TV

Черноморието е регионът с по-ниски температури в четвъртък. Това отчасти се дължи и на слабия югоизточен вятър, който ще подухва в хода на деня. Жегата по крайбрежието ще е по-милостива – едва 27-30 градуса. Температурата на водата – 25-27 градуса. Вълнението ще бъде слабо с тенденция да се усили по южното крайбрежие. Височината на вълните няма да надминава 1 метър.

Времето остава почти сухо и горещо в следващите дни. В петък очакваме леко смущение – остатък от студен фронт на атлантически циклон да засегне частично нашите географски ширини. Има условия за слаби превалявания в планинските масиви на Западна България. Жегата обаче ще продължи. В началото на следващата седмица температурите ще гонят още по-страшни стойности – около 37-40, а може би и над 40 градуса.

Опасността от горски и полски пожари е все по-голяма в следващите 72 часа. Рискът е особено валиден за областите с високи температури. В началото на почивните дни екстремна степен на пожароопасност има по Кресненското дефиле, почти цялата Ямболска и част от Хасковска област.

Снимка: https://nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here