ВЛАСТЕЛИНЪТ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ПОРОДИ КОНЕ

На снимката-жребецът Напредък от породата Български тежковозен кон, победител в категория „Жребец – производител“, на Национално изложение на български тежковозен кон за 2018 година, организирано от Националната асоциация по коневъдство.

0
545
У нас се развъждат близо 25 породи коне.
 Сред тях най-внушителен и величествен е българският тежковозен кон, съчетаващ в себе си уникален атлетизъм, сила, красота и характер.
 Породата е създадена чрез възпроизводително кръстосване на местни подобрени и тежковозни кобили с руски и други тежковозни жребци(першеронски, арденски).
Тежковозни породи се появяват към края на 13-ти век. Това е времето в което се променят икономически условия в Европа, израстват големите градове, развива се и селското стопанство.
Животните стават единственият източник на теглителна сила, който е бил в състояние да разреши нарастващите потребности на населението.
Първите тежковозни породи възникват в Англия, Франция и Белгия, а на по-късен етап – и в Германия, Скандинавските страни и в Русия. Днес съществуват над 40 самостоятелни породи.
Вносът на тежковози у нас започва още от 1894 г., когато е открита ардено-першеронската секция в конезавода до Шумен. По-късно – през 1924 г. обаче секцията е закрита.
Повторно работата по създаване на наш тежковоз започва през 1953 г. Използват се внесени от Унгария, Полша и Русия жребци и кобили, както и останали у нас след Втората световна война трофейни тежковозни кобили.
Изложение Български тежковозен кон 2019г.
Най-добра порода-подобрителка за нашите условия е Руската тежковозна порода.
Българският тип тежковозен кон се отличава с масивно телосложение, здрава конституция, добър екстериор, спокоен темперамент и отлична работоспособност. Използват се и за промишлено кръстосване за получаване на коне за месо.
Елитната част от породата се развъжда в конезавода „Хан Аспарух“ град Разград.
Изложение Български тежковозен кон 2019г.
Тяхното предназначение е производство на жребци за подобряване работоспособността на конете при използването им в селското и горското стопанство. Интересът към тях е голям поради развитието на дърводобива, високите цени на горивата и износът на коне за месо.
Все още обаче популацията е малка и производството на коне от тази порода не може да задоволи търсенето поради ограничения брой кобили-майки в конезавода.
В последно време висококачествени животни отглеждат и много частни собственици.
У нас е създадено сдружението “Асоциация за развъждане на българския тежковозен кон“ със седалище в град Разлог.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here