Безплатни детски градини и преодоляване на недостига на места в тях, запазване на общинските болници и медицински кабинети в големите села, намаляване на местни данъци и такси на създаващи трайни работни места инвеститори, транспорт до всяко населено място, мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух – това са част от приоритетите, с които кандидатите на БСП за местната власт обмислят да се явят на изборите на 27 октомври т.г., научи „Дневник“ от социалисти.

Предизборната платформа на БСП за местния вот все още е проектен документ, който трябва да бъде обсъден и утвърден от Националния съвет на партията в Габрово в петък – ден преди традиционния събор на социалистите на връх Бузлуджа. В заседанието ще участват и областни и общински председатели, както и настоящи червени кметове.

Целта на БСП, която на изборите през 2015 г. изгуби всички областни центрове и сви присъствието си в местната власт, е да увеличи поне с 50% броя на кметовете на общини и избраните общински съветници.

„Задържане“ на младите

Приоритет за БСП в местната власт се планира да бъде увеличаването на парите за общините чрез преотстъпване на повече от постъпващите в централния бюджет приходи, реализирани от икономическите субекти в съответния регион. Социалистите отдавна критикуват начина, по който правителството на Бойко Борисов дава пари на местната власт – чрез постановления на Министерския съвет и без санкция на парламента се отпускат допълнителни средства само за някои общини, което според тях става без ясни критерии. На „Позитано“ 20 смятат още, че трябва да има повече пари и за професионалните гимназии в общините, като обучението в конкретни специалности да е съобразено със спецификата на икономиката в съответния регион.

Социалистите възнамеряват да предложат и редица мерки срещу демографската криза, която според анализите им в следващите години ще се задълбочава. Една от тях е еднократна помощ на осигурени родители за раждане на второ и трето дете, която да се отпуска от общинските бюджети. Друга – поемане от държавата на таксите в детските заведения на всички деца. Трета – поддържане и изграждане на общински жилища, които да се ползват и от млади семейства.

Гражданска активност

Социалистите искат да стимулират прякото участие на гражданите в местното самоуправление чрез консултативни съвети. Те предлагат да има допитвания до гражданите например при определяне на такса „смет“ спрямо принципа „замърсителят плаща“, който предстои да се прилага.

Приоритет на БСП в местната власт се предвижда да бъдат и широките обществени обсъждания за предстоящи решения и проекти. В общините социалистите обещават да работят за подобряване на условията за живот чрез обновяване на улици, тротоари и паркове, строеж на детски площадки и модерни спортни съоръжения, достъп до аптеки и др.

Предизборни цели

След „сериозно отстъпление“ през 2015 г. БСП планира да увеличи представителството си в местната власт. В момента партията има 910 общински съветници, 31 кметове на общини и е подкрепила близо още толкова, а целите на „Позитано“ 20 са за увеличение на техния брой с поне 50 на сто.

На тези избори БСП ще се опита да спечели кметски места в поне няколко областни града. Анализите на резултатите на европейския вот през май т.г. показват, че партията бележи ръст в градове като Ямбол и Монтана, където е първа политическа сила, както и увеличава подкрепата в областите Плевен и Добрич. Също така БСП е първа политическа сила в повече от 60 общини.

Кандидатите на БСП трябва да са определени в началото на септември. В София червените искат да повторят модела „Румен Радев“ и най-голямата интрига засега е дали омбудсманът Мая Манолова ще обяви кандидатурата си с тяхна подкрепа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here