Американски изследователи анализираха навиците за сън и установиха, че те подобряват качеството на живот и намаляват риска от здравословни проблеми.

Достатъчният сън през нощта е също толкова важен, колкото и активността през деня. Проучването, проведено от специалист по съня, анализира влиянието на съня върху здравето. Броят на часовете почивка и времето през деня, в което спите, са от съществено значение за храносмилането и защитата на сърцето.

Хората на възраст от 18 до 60 години трябва да спят поне седем часа, докато децата и възрастните хора се нуждаят от девет часа, според Академията по медицина на съня (AASM).

Хората, които спят по-малко часове, могат да се сблъскат с отрицателни ефекти, като наддаване на тегло, т.е. затлъстяване, отслабване на имунната система, високо кръвно налягане, инсулт, диабет. Получаването на достатъчно часове сън помага на тялото да балансира производството на хормони като кортизол и мелатонин. Освен това помага за увеличаване на продуктивността на следващия ден и намаляване на внезапните промени в настроението.

Въпреки че времето за лягане зависи от предпочитанията и навиците, проучване, публикувано от European Heart Journal-Digital Health, показва, че лягането между 22:00 и 23:00 е полезно за тялото. По-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания се наблюдава при хора, които си лягат преди полунощ. Проучването установи също, че тези, които работят нощни смени, са по-склонни да получат инсулт или проблеми с храносмилането, сърцето и теглото.

„Тялото има 24-часов вътрешен часовник, наречен циркаден ритъм, който помага за регулиране на физическото и умственото функциониране“, каза водещият изследовател д-р Дейвид Планс от Университета на Ексетър, Великобритания. Най-рисковото време за сън е след полунощ.

/ Actualno.com /

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here