Винарска изба от Брестовица кани на най-българския гроздобер

0
236

Винарска изба Villa Vinifera, която се намира в Брестовица този уикенд /07.10/ кани всички почитатели на хубавото вино на гроздобер. Според тях най-българския гроздобер е този на Мавруда и всеки желаещ може да се убеди напълно безплатно.

Всички присъстващи могат да се насладят на пивки вина, традиционни кулинарни деликатеси, а фолклорният феномен „Ансамбъл Тракия” ще се грижи за доброто настроение.

От 13:00 до 17:00 часа вратите на Villa Vinifera ще бъдат отворени за всички напълно безплатно.

В българската митология се носят легенди за Юнака Мавруд още от времето на Хан Крум. За тяхната достоверност няма сведения, но и до ден днешен не са отречени.

Легенда разказва за вдовицата Илая, която отгледала своя единствен син с грозде и вино от лоза, растяща в двора на къщата. Момчето станало здраво и силно и победило лъва на Хан Крум при битка. Впечатлен от силата на юнака, Хан Крум разпитал момчето за името му и извора не неговата сила. Името му било Мавруд, а силата черпел от гроздето и виното, които майка му давала докато расте. Ханът наредил сортът да бъде кръстен на Юнак Мавруд.

Друга легенда разказва отново за Юнак Мавруд, който показва невиждана сила в сражение с всемогъща хала. След като Хан Крум разбрал, че пиянството на войската му е една от причините да бъдат слаби в сражения, ханът наредил всички лозя да бъдат изкоренени, а всеки, който бивал заловен да пие вино, се набивал на кол. Храбростта на юнак Мавруд, който победил всемогъщата хала и освободил 3-те синджира роби накарала ханът да отмени заповедтта и да благослови юнака.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here