ВЕЛИНГРАД С ТРАДИЦИОННО РОДОПСКО МЕНЮ В РЕСТОРАНТИТЕ

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова инициира въвеждането на българско национално меню в хотелите и ресторантите в България.

0
216

СПА курортът Велинград първи в България въвежда местно родопско меню, заяви за TravelNews Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград и Западни Родопи” и собственик на хотел “Рич” и таверна „Омар“ в града.

„На този етап родопската кухня от региона ще присъства в традиционните български ресторанти във Велинград. Предстои обсъждането и въвеждането на подобни менюта и в хотелите“, заяви Златанов. Целта е да рекламираме нашите ястия от Западните Родопи и туристите като идват да знаят, че само тук могат да ги опитат и да са приготвени по традиционна рецепта, допълни той. Освен това да бъдат приготвени по един и същи начин. В инициативата на този етап се включват шест ресторанта – таверна „Омар“, „Чинарите“, „Том и Нези класик“, „Милениум“, „Родопско село“ и „Луковица“.

В родопското меню на Велинград влизат следните местни ястия – салата „Софенка“, родопска капама, боб с манатарки, боб с пушен джолан, боб с шилешка пастърма , сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и др.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова инициира въвеждането на българско национално меню в хотелите и ресторантите в България.

„Подкрепяме идеята и първи в страната реагирахме на нея“, каза Златко Златанов.

Работната група за изготвянето на национално меню вече предложи обозначаването на ресторантите и хотелите със стикер „Национално меню“. Брандът ще се поставя само на местата, които имат специализираните ястия. Целта е чуждите туристи да се ориентират по-лесно и да търсят българската кухня, обясниха от работната група.

Проектът, по който работи групата се нарича „Професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в Национално меню“ и се ръководи от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

В работната група влизат експерти от Министерството на туризма, браншовите организации – Национален борд по туризъм, Българска асоциация на заведенията, Асоциация на сомелиерите в България, Българска хотелиерска ресторантьорска асоциация, Съвет по туризъм Пловдив, Кулинарна лаборатория-Пловдив, Българска асоциация на професионалните готвачи, представителите на Регионалните управления но образование към МОН, бизнес партньори, преподаватели от УХТ, представители на професионалните гимназии по „Туризъм“ от цялата страна.

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в разпознаваем бранд на туристическия продукт. Идеята възникна спорадично при посещението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с екип в УХТ през август, каза ректорът проф. д-р Пламен Моллов. Целта е да обединим усилията на научните среди и бизнеса, които оперират с тази материя и да се признае от най-широк кръг от хора, заяви Моллов. Според него това е първа стъпка в изграждането на атрактивен национален туристически продукт, който ще участва заедно с останалите забележителности на страната в рекламата й по света.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here