ВЕЛИКИ ВТОРНИК Е, ДЕН ЗА СМИРЕНИЕ, А МОМИЧЕТАТА НОСЯТ „МЪЛЧАНА ВОДА“

Вторият ден от Страстната седмица е ден за поучения и последни нравствени наставления

0
2230

Днес е вторият ден от Страстната седмица – Според църковния канон той е отреден за смирение и поучение. На този ден Исус прекарал в нравствени напътствия.

Според евангелския разказ през втория ден от Страстната седмица Иисус Христос дал последните си нравствени напътствия. Тогава той разказва притчите за десетте девици, очакващи идването на Господа, и за талантите.

Притчата за девиците напомня на вярващите да бъдат готови да посрещнат Спасителя със запалени светилници в душите си, защото той ще дойде внезапно и неочаквано, и напомня, че в момента на смъртта всеки се изправя пред Него на съд.

Притчата за талантите пък призовава всеки християнин да обработва с усърдие нивата на душата си и така да увеличава дарованията – т. е. талантите, с които го е дарил Бог.

В народния календар първите три дни от Страстната седмица – от понеделник до сряда, са определени за почистване на къщата и къпане. Този ритуал име пречистващ характер и се вярва, че осигурява здраве.

На Велики вторник момите ходят за „мълчана “ вода. Това е прясна вода, донесена от три извора. През цялото време, докато се носи, не трябва да се проговоря. Вярвало се е, че така водата остава „чиста“ и затова притежава тайнствена сила. Слагали я на скрито място и я използвали за лекуване на болести.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here