Велики четвъртък е – най-важният ден от Страстната седмица

0
42

Велики четвъртък е. За църквата това е най-важният ден от Страстната седмица. Днес се припомня тайната вечеря на Божия син с апостолите, на която Исус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия.Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

Според народната традицията днес и в събота се боядисват великденски яйца. Първото трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. По традиция днес се замесват и козунаците.

На Велики четвъртък не се правят точно тези неща, според народните традиции:

От започването на четвъртъка, до настъпването на Великден, не можете да изнасяте нищо от къщата, и особено не бива да искате пари назаем, нито пък давайте пари назаем. Това е лоша поличба.

Не бива да споделите дори с роднини или съседи съдове или продукти.

Не можете да оставяте в нощта на Велики четвъртък до Разпети петък накиснати, мокри дрехи, които не сте успели да прострете, нито трябва да оставяте неизмити чиниите.

Както и в останалата част от дните на Страстната седмица, в четвъртък не можете да се забавлявате, празнувате празници, песни и танци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here