Въведоха системата за умно паркиране, ще ни казва къде има свободни места

0
129

Електронната системата за паркиране в „Синя зона“  в Пловдив е внедрена успешно. Работи от понеделник, като основните процеси по контрол са изцяло дигитализирани и вече има отчетност на всяко действие – паркиране, репатриране, заскобяване и т.н. На 99% е премахнат човешкият фактор, което почти изключва грешки, например с глоби. Това заяви представителят на фирма „Тикси“ Николай Недялков на съвместна пресконференция  с директора на ОП “ Организация и котрол на транспорта“ Георги Стоилов  и шефа на  ОП „Паркиране и репатриране“ Ненко Калакунов.

Система за умно паркиране е част от по-голямата електронно-билетна система, която трябва да бъде въведена през юли догодина. Фирма „Тикси” сключи договора с Община Пловдив за електронно-билетната система и поддръжката на зоните за паркиране. Срокът на договора е 60 месеца, а стойността му е 14 343 576 лв. с ДДС.

„Договорът  беше сключен в средата на  юни месец и засега се изпълняват в срок всички поети ангажименти“, обясни директорът на ОП “ Организация и котрол на транспорта“ Георги Стоилов.

Електронната система ще посочва къде има паркинги и свободни места за паркиране и това ще става чрез мобилно приложение, което ще е достъпно за всички. Плащането с банкови карти и електронни портфейли ще се случи на по-късен етап, когато бъдат адаптирани паркоматите.

„Има екипи, които проверяват коректността на паркирането, други следят за полагане на контролни мерки, когато някой не е заплатил. Има екипи, когато не е паркирал шофьорът коректно превозното средства, трябва да го санкционират. Тези процеси са скрити за хората, но всичко това вече се случва чрез системата. Елиминиран е човешкият фактор при контрола и налагането на мерките „, каза представителят на фирма „Тикси“.  По думите му всичко вече ще е прозрачно за шофьорите и ще бъдат избегнати грешки, например с глобите.

Директорът на „Паркиране и репатриране“ Ненко Калакунов призна, че в началото е бил притеснен как ще заработи новата система. „Основната задача на екипа, който ръководя,  беше да не се усети, че от понеделник работим с новото приложение. Вече съм спокоен, почти на 99% е изключен човешкият фактор. Паркоматите  дават възможност да се надградят и да приключи носенето на талони. „Синята зона“ е почти напълно покрита с паркомати, а в момента тече обществена поръчка за закупуване на още 15 броя“, каза той.

„Паралелно с паркирането работим и по градския транспорт – направили сме огледи на всеко превозно средство, монтажни планове за всеки модел, как да се окабели, цялото оборудване е доставено, в понседелник идва последната партида“, похвали се Николай Недялков. По думите му през октомври започва монтажът на новото оборудване в автобусите, а устройствата на „Индра“ ще бъдат свалени, защото не са ефективни.

„В Пловдив искаме най-доброто да се случва. Това е първият такъв проект в България, в който и паркиране и градски транспрот се интегрират на едно място. Искаме този проект да е и визитката на компанията ни“, увери той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here