ВАСИЛ БОЖКОВ РАЗПРОСТРАНИ КОРЕСПОНДЕНЦИЯ, ЗА КОЯТО ТВЪРДИ, ЧЕ Е С ГОРАНОВ

0
1495

Бизнесменът Васил Божков, който се намира в Обединените арабски емирства, разпространи на страницата си във Фейсбук в петък сутрин (15 май) две текстови съобщения, за които се твърди, че е провел с лице, записано в телефона му като Влади Горанов (вероятно финансовият министър Владислав Горанов).

Ако те са автентични – едно от нещата, които прави впечатление е, че през януари тази година (когато вече текат проверки на прокуратурата и инспекция в комисията по хазарта) Божков не се е чувствал притеснен за бизнеса си, а е продължавал да се договаря с финансовия министър, който обещава съдействие.

С министър Горанов ли са есемесите

 Първият есемес разговор (според снимките) е от 24 февруари 2018 г. Вторият разговор е проведен на 15 януари (вероятно тази година). Според бележките към тях хората, които се споменават като „девойката“ и „Сашо“, са двама от председателите на комисията по хазарта през последните години. Съобщенията са публикувани с кратък анонс от Божков: „Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с ДКХ (Държавната комисия по хазарта – бел. ред). Ето как се случваше“.

„Дневник“ опита да се свърже с министър Горанов за коментар дали е водил есемес кореспонденция с Васил Божков, за когото потвърди, че са се срещали, но при три позвънявания телефонът му даваше заето. От пресцентъра на ведомството казаха, че ще се запознаят с „въпросните публикации и тогава ще преценим дали да коментираме“.

През декември миналата година първо министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че е възложил проверка на Комисията по хазарта след получен сигнал за това, че е облагодетелствала една от регулираните от нея компании с неплатени милиони левове към държавата.

Вторият разговор е проведен само дни след акцията на специализираната прокуратура в Държавната комисия по хазарта, която беше на 22 януари. Малко повече от седмица по-късно Божков получи първите си обвинения – на 30 януари тази година. По нищо в съдържанието на разговорите не личи Божков да се е чувствал притеснен за бизнеса си.

За кого се споменава в разговорите

Според обясненията на самия Божков към разменените съобщения „девойката“ е Мария Филипова, предшественичка на Александър Георгиев, председател на ДКХ от 8 февруари 2018 г., понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

„Сашо“ в разговорите си Божков нарича Александър Георгиев – председател на ДКХ от 25 април 2019 г. до февруари 2020 г.; зам.-директор на Националната агенция за приходите от май 2017 г. до април 2019 г.

На 1 февруари Александър Георгиев бе обвинен в длъжностно престъпление, а според медийни публикации той е направил пълни самопризнания, като е заявил, че е покровителствал хазартния бизнес на Божков. Официално потвърждение от прокуратурата за подобни самопризнания нямаше.

Публикуването на комуникацията между Божков и човека, записан в телефона му като Влади Горанов, се случва два дни след като Божков постави премиера Бойко Борисов в сложна ситуация, след като партньорът му Георги Попов джироса акциите на „Левски“ на името на министър-председателя. Той отказа (през ПР-а си) да ги приеме, но все още не е коментирал темата публично.

В четвъртък вечер от офиса на „Нове холдинг“ обявиха, че Божков в петък сутринта ще представи „доказателства“, които са част от сигнал до институции. И обявиха, че това ще става на страница във Фейсбук – явно това ще бъде каналът, през който обвиняемият бизнесмен ще говори от Дубай. В нея е написано, че „това е личната страница на Васил Божков, на която ще споделя без цензура истината за рекета и изнудването от страна на управляващите“.

Срещу Васил Божков има повдигнати 11 обвинения (едното е за организирана престъпна група, действала от 2014г.) и текат няколко разследвания (за изнасилвания, убийства и принуда), а властите подадоха през февруари искане за екстрадирането му от Обединените арабски емирства.

Божков обеща сигнал преди седмица

Преди седмица в първото си интервю след три месеца мълчание обвиняемият бизнесмен обяви, че за хазартния си бизнес общувал само с финансовия министър Владислав Горанов, който не го допускал до комисията по хазарта, но го представял на нейни председатели. Тогава той каза, че ще подаде сигнал до прокуратурата и всички институции, без да изясни за какво.

Но заканата му дойде в контекста на темата за ролята на Горанов и закона за хазарта.

„Ако е знаел, че се приемат и отхвърлят данъчни закони, да си подава оставката. Ако не е знаел – пак да си подава оставката. Да не би господин Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно“, заяви Божков.

В разговора пред Би Ти Ви Божков няколко пъти намекна, че премиерът и финансовият министър няма как да не са запознати с проект, който е предложен от ГЕРБ и подкрепен от управляващата партия в края на 2014 г. Става дума за промени в Закона за хазарта (Горанов е сред вносителите), които въвеждат две ставки – да се плаща 15% върху събраните залози или 20% от събраните комисиони (залози минус изплатени награди). Заради този текст сега фирмите на Божков са разследвани, че са спестили около 700 млн. лева данъци за 5 години, защото са плащали по втория вариант. Тяхната версия е, че законът им го позволява и са действали по него. Защитата на Горанов е, че той не е знаел за това, а „грешката“ е ставала благодарение на членове на хазартната комисия и фирмите на Божков.

След интервюто миналия петък премиерът Борисов реагира, че знае за такива срещи, но Горанов „да се обясни“. Горанов даде извънреден брифинг в парламента и потвърди, че се е срещал с Божков, както и с други бизнесмени с успешен бизнес. Разговорите били за промени в Закона за хазарта, които обаче не били приети от ГЕРБ. Той каза, че не вижда причини да подава оставка.

В създадената страница във Фейсбук, през която Божков явно ще разпространява информация, е качено интервюто от Би Ти Ви – с акцента за премиера и финансовия министър. „Защо ГЕРБ продължават да лъжат, че не те са приели поправките в Закона за хазарта? Може ли лидерът на една политическа сила да не знае, когато неговата политическа сила приема и отхвърля един закон? Може ли финансовият министър Владислав Горанов да не знае кога се приема и отхвърля данъчен закон“, пише в поста.

Миналата седмица от офиса на „Нове холдинг“ разпространиха и справка как са гласували депутатите за поправката.

Първите реакции след публикуваните разговори

„Първо Горанов каза, че срещите са били за бизнеса. Второ по-важно е – от началото на тази сага ние, парламентарната група на ДПС, сме взели решение, че няма да коментираме и нямаме отношение. Работа е на съдебните органи и изпълнителната власт“, това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев в студиото на „Нова тв“, помолен да коментира разпространените съобщения.

Той обясни, че партията им не коментира, защото това отклонявало вниманието от основните проблеми на обществото – „тази сага не е основен проблем на обществото. Има органи, които с това се занимават“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here