В Пловдив задържаха двама лекари за източване на НЗОК чрез фиктивни физиотерапевтични процедури

0
266

Двама практикуващи лекари са задържани за участие в схема за източване на пари от Националната здравно-осигурителна каса, съобщиха от полицията.

Разследването в отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Пловдив започнало след получен миналия месец сигнал от гражданин, който при проверка в сайта на Национална здравно-осигурителна каса установил, че е регистриран като фиктивен потребител на 23 процедури в център за специализирана медицинска помощ за физиотерапия в града. По случая е образувано досъдебно производство и са предприети съответните действия под наблюдение на Районна прокуратура – Пловдив.

В хода на работата служителите разкрили схемата, която била приложена и на още около 30 пациенти на един и същ личен лекар – В.С., на 54 г. Чрез издадени фалшиви направления по клиничната пътека той спомогнал негов  колега – Н. П. (55 г.), управител на въпросния медицински център, да усвои неправомерно отпуснатите пари от здравната каса.

Според предварителната информация, двамата са действали в периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г., като чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия общо източили от бюджета на НЗОК 12 900 лв. Допълнително е установено, че джипито В.С.  съзнателно мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващите, като декларират, че са посещавали специализираното медицинско заведение, управлявано от Н.П.

С прокурорско постановление двамата лекари са привлечени като обвиняеми за използване на документи с невярно съдържание, а личният лекар и за подбудителство към друго престъпление.

След преценка на наблюдаващия делото прокурор предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. В момента двамата лекари са задържани с прокурорско постановление за 72 часа.

Законът предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да се упражнява професия за използване на документи с невярно съдържание, а за подбудителство – 1 година затвор или пробация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here