В ПЪРВЕНЕЦ ЩЕ ГОНЯТ ЗЛИТЕ ДУХОВЕ, НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, С УНИКАЛНО СЪЧЕТАНИЕ МЕЖДУ МАСКАРАДНИ И КУКЕРСКИ КОСТЮМИ

0
3856

На „Сирни заговезни“, в пловдивското село Първенец, се празнува кукерски (станчинарски) празник. Денят се чества с карнавално шествие и конкурс за най-оригинален карнавален костюм и маска \индивидуално и групово участие\ и фолклорна програма.

На този ден маскирани гонят злите духове по улиците на Първенец, като удрят жителите и гостите на селото с надути фуски. Местните хора твърдят, че при тях така се празнувало от столетия.

Маскираните кукери в Първенец се наричат „станчинари“. На лицата си имат телени маски, на които се рисува лице и се слагат различни украси. Станчинарите носят характерни калъчки – дълги дървени тояги, които са с образа на жена. Шият костюмите си сами.

Подготовката за празника в селото започва месеци преди това. Младежите първо си правят събрание, за да уточнят подробностите. „В нощта преди Сирни заговезни в Първенец никой не спи“, казва кмета на селото Рени Плевнелиева.

Всички обличат костюмите и се гримират, за да са готови около 4-5 часа сутринта, когато се чуят зурлите, да излизат навън и да празнуват по улиците на селото. Традицията именно по този начин – не само с кукери, но и с маскарад, да се отбелязва Сирни заговезни в Първенец датира от десетки или дори стотици години. „Това си е типичен празник на селото, при който се прогонват злите духове, а и по-младите искат прошка от възрастните. То си е такъв и самият ритуал – да си искат прошка, за да можем пак да почнем да грешим”, казва с усмивка г-жа Плевнелиева.

Традицията повелява да се иска прошка, ако сме съгрешили през годината, с думите „Искам ти прошка“, а отговорът е „Простено да ти е!“, разказват възрастните хора в селото.

Музикантите свирят 12 часа, докато кукерите „окапват“ един по един и накрая останат най-издръжливите.  И като свършат карнавалите започва да се мисли за следващата година, както се шегуват местните: „В Първенец годината е разделена на две – преди и след карнавалите“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here