В Първенец се проведе акция по залесяване с 1100 дръвчета Бяла акация

На 2 март в Първенец се проведе акция по залесяване.

0
357
Макар и времето да не беше на страната на доброволците по засаждането на дръвчетата, акцията в събота завърши успешно. Събитието „Залесяване с 1000 дръвчета Бяла Акация в Първенец“ не потръгна по план, но може да се каже, че от сутринта на всики учасници им е вървяло по вода.
Благодарение на усилията на доброволци в селото и околностите бяха засадени 1100 дръвчета от вида Robinia Pseudoacacia (Бяла акация).
Община Родопи даде съгласието си и позволи засаждането да се извърши върху 11 дка общински имоти до дигата на река Първенецка, в района на концесионната площ за кариера. Идеята на тази инициатива е този район да се почисти, залеси, облагороди и да се превърне в „зелена зона“ с паркови дървета и зеленина, а не в зона за кариерна дейност и лунен пейзаж.
Организатори на инициативата „ЗАСАДИ ДЪРВО“ са Ренета Плевнелиева-кмет на село Първенец, Димитър Воденичаров-Общински съветник и Инициативен комитет „НЕ НА КАРИЕРАТА“ с.Първенец.
Общински съветник Димитър Воденичаров сподели повече за проведеното залесяване:
“Благодаря на доброволците, които не ги уплаши времето и въпреки дъжда настояваха да не отлагаме засаждането.
Много мокри и кални, малко поизморени и също така заредени с положителна енергия го направихме – 1100 дръвчета засадени !
Благодаря и на Ренета Плевнелиева за предоставената техника и инструменти от кметството и разбира се благодарим на Никола Рахнев от “Гората.бг“ за подарените 1100 медоносни дръвчета.
Изключително ме зарадва факта, че се свързаха с мен няколко непознати досега семейства с децата си, възрасни хора (с топли спомени за времето, когато в района е имало акациева гора и е нямало сметище), хора от Прослав и Коматево с желание да засаждат и почистват района заедно с нас. Извинявам се, че Ви върнах, но нямаше как да рискуваме здравето на всички и най-вече на децата в този дъжд.
Много скоро сме планирали и други подобни инициативи за Първенец, така че се надявам да се видим там.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here