В ОБЩИНА „РОДОПИ” ПОЧЕТОХА ТРЕТИ МАРТ С ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ

Осветиха кръст и знаме на националния празник в село Цалапица

0
5340

Хиляди жители на община „Родопи” почетоха с цветя националния празник на България – 3-ти март, в различните села от състава на общината, видяха репортерите на Родопи-инфо.

Националният флаг беше издигнат във всички 21 населени места в общината, а стотици къщи бяха украсени със знамена по случай празника.

„Трети март е денят на рождението на съвременна България, за която преди 142 години хиляди български опълченци, руснаци, украинци, молдовци, румънци, сърби, естонци, финландци са повярвали, че трябва да бъдем свободни”, произнесе в словото си кметът на общината Павел Михайлов и допълни малко известни факти, свързани с историческата дата.

Заедно с жители на село Цалапица той се поклони пред паметта на руските войни, загинали в местността „Каламица”, в близост до най-голямото село в община „Родопи“.

Честванията на лобното място, където се е състояла една от най- големите освободителни битки започнаха с панихида и молебен за благоденствието на свободна България.

„На днешния ден преди 142 години България възкръсва. Трябва да помним! Това е наш дълг. Да знаем, че свободата и справедливостта не са ни дадени даром. Те се извоюват и ние трябва да се борим за това да ги запазим. Защото човек без памет е по-беден душевно от човек без бъдеще”, каза пред десетките жители, които се включиха в церемонията кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.

Пред мемориала на руските войници в местността „Каламица” кметът на община „Родопи” поднесе венец, а десетки почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание.

Тържественото честване на Освобождението в Цалапица продължи с нова патриотична инициатива. 20- метров пилон, издигащ националния трибагреник и носещ на върха си символа на християнството – кръста, беше осветен в присъствието на кметовете на община „Родопи” Павел Михайлов и на село Цалапица Ивайло Данаилов.

За пета поредна година, по повод националния празник на България, в Цалапица организират и флашмоб под надслов „Пробуждане с хоро”. Началото на мащабната патриотична проява беше дадено с пукот на пушки, а многоредовото хоро поведе Павел Михайлов, кмет на най-голямата селска община – „Родопи”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here