В НОВАТА ПЛЕНАРНА ЗАЛА ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ ВЛИЗАТ С КАРТИ КАТО В МЕТРОТО

За първи път депутатите се събират в новата пленарна зала "Св. София" в бившия Партиен дом.

0
810

Ремонтът й е приключил, но поправките в половината сграда ще продължат почти до пролетта. Общата площ на новата зала е около 1050 кв. м, а ремонтът й излезе близо 19 милиона лева. Тя е в бяло и европейско синьо. В такъв цвят са столовете и мокетът, който е специален – тип „Аксминстър“. Най-голямата екстра на залата е стъкленият таван по подобие на германския Бундестаг, пише duma.bg

Депутатите ще гласуват със старите пултове, които заедно с мониторите, на които се регистрират гласуванията, са пренесени от сградата на пл. „Народно събрание“. Когато бъде доставена новата система, пред всеки депутат ще има микрофон, за да може да се изказва и от място.

Вратите на новата пленарна зала ще се отварят с електронна карта. Местата на парламентарните групи са разположени амфитеатрално и това предполага първите редове да са по-къси. БСП, ДПС и „Обединени патриоти“ ще имат по четирима депутати на първа линия, а ГЕРБ – петима. От „Воля“ и независимите нямат излаз на първия ред и ще седят в дъното на залата.

Най- забележителното в сградата е стъкленият таван по модела на германския Бундестаг. 

Той е удароустойчив, шумоизолиращ, звукоизолиращ и осигурява защита от ултравиолетови лъчи. За него бе изградена специална носеща стоманена конструкция, тежаща 56 тона.

Стъкленият купол дава на депутатите пряка естествена светлина, за разлика от досега, когато те заседаваха от сутрин до вечер на лампи.

Като „малки и схлупени“ описаха депутати двете ложи в новата зала за президента, неговото вице и патриарха.

Правителството ще е разделено на две , тъй като има 13 места за премиера и министрите му от двете страни на трибуната под президиума.

За депутатите обаче ще има малко повече пространство на банките. Те са разположени на 12 реда като между первия и последния ред има 1,70 метра разстояние. Всеки от тях ще има 90-сантиметрово работно място и ще стои на отделен въртящ се стол.

Нагъсто ще са парламентарните групи извън пленарната зала. Стаите им вече ще са разположени в един дълъг кулоар, а не както досега- управляващи и опозиция да са в двата края на сградата.

Коридорът е по- тесен и ще създава известно неудобство, тъй като няма да се спазва никаква дистанция особено в периода, в който се очаква пандемията да се засили, недоволстват депутати.

Все още не е ясно откъде ще влизат депутатите в първия си работен ден след ваканцията. Официалният вход е откъм Ларгото, но в сградата може да се влиза още откъм бул. „Дондуков“ и пл. „Независимост“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here