В МАРКОВО ЗАРЯЗАХА ЛОЗИТЕ И ОПРЕДЕЛИХА ПОБЕДИТЕЛЯТ В КОНКУРСА ЗА НАЙ-ДОБРО ДОМАШНО ВИНО

0
572

Жители и гости на село Марково зарязаха лозите на днешния празник Трифон Зарезан, в масивите край селото, а кметството организира „Конкурс за най-добро домашно вино“, предаде репортер на Родопи-инфо от мястото на събитието.

Традицията да се зарязват ритуално лозовите масиви в село Марково на днешния празник е от незапомнени времена, а във всяка къща е въпрос на чест да се произвежда домашно вино.

Председателят на ОбС-Родопи Георги Цанков подари на кмета на Марково Десислава Терзиева ювелирно изработена икона на Свети Трифон

Специален гост на днешния празник бе председателят на Общинския съвет на община „Родопи“ Георги Цанков, който заедно с кмета на село Марково Десислава Терзиева, винопроизводители и много гости, почетоха празника на винарите и лозарите.

Георги Цанков сподели, че община „Родопи“ се гордее с вината на селата Марково и Брестник, и ги определи за едни от най-хубавите в региона.

Кметът на село Марково пожела и тази година вината да са толкова хубави, както миналата и да се консумират все по хубави поводи. „Зарязването на лозите е ритуал, който трябва да се запази, за да се съхрани традицията за принадлежност“, каза още  Десислава Терзиева.

Гостите на празника в Марково присъстваха на тържествения водосвет сред лозовите масиви, след което бяха поздравени от местния танцов състав „Синчец”.

Конкурсът за най-добро домашно вино в село Марково се провежда за 7-ми път. Тази година в него участват 33 проби вина, разделени в три категории-бяло, червено и вино розе. Предвидена е награда и за производител на изкуствено ароматизирано вино.

5-членно жури извърши дегустация и определи победителите в конкурса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here