В Лилково ще се проведе фестивал на българската легенда- „Самодивско сборище“

0
758

Предстои дебютното издание на фестивала на българската легенда „Самодивско сборище“, организиран от Velikova ART, Издателство „Thracian Press““ и НЧ „Родопска искра 2020“, с. Лилково.

Идеята на фестивала е да съберат съмишленици, които могат да разкажат легенди, чути от старите си родители, да присъстват научни изследователи на българската митология – хора от читалища, Архиви и други институции, които съхраняват данни за небивали, чудотворни случки по нашите земи, превърнали се в легенди.

От читалището в Лилково канят хора, които могат да разкажат автентични легенди и истории от родния си край, публикувани или не в книги, мемоари, възпети в песни и изразени чрез стихове, увековечени в разкази за среща с тези същества.

Поканени са и самодейни или професионални състави с техните песни или танци, знайни отдавна или подготвени специално за събитието, части от спектакли, сценки, случки, изиграни като кратки театрални постановки по сценарии – български легенди, сказки, митове, саги.

Първата година фестивалът ще има акцент легенди за Самодиви, Вили-Самовили и Свили – разликата между тях, къде са срещани най-често, в кой край и под какви имена, характерни митове за техния произход, живот, дейност, отношение към човека, влиянието им върху природата и човешката дейност, как тези същества са залегнали в бита на българина, и всичко това в контекста на легендите за тези мистични същества.

Повече за фестивала ще имате възможност да откриете в уебсайта на  https://www.velikova.art/ и  издателството съвсем скоро, както и в извънреден брой на списанието „Живот в изкуството“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here