В Крит е открит нов лабиринт на 4000 години

0
121

По време на работа по подготовката за изграждането на ново летище близо до критския град Кастелион археолози са открили голяма кръгла каменна конструкция с площ от 1800 квадратни метра, оценена на 4000 години.

Находката е „уникална и изключително интересна“ от Минойската цивилизация на Крит, заявяват от Гръцкото министерство на културата.

Предполага се, че каменният лабиринт е построен от представители на минойската цивилизация на Крит, известна с изящните си дворци и изкусни стенописи.


Кръгла каменна конструкция с площ от 1800 квадратни метра, открита близо до критския град Кастелион. Кредит: Greek Culture Ministry

Откритата структура, заобиколена от осем стъпаловидни каменни стени с височина до 1,7 метра, има сложна вътрешна архитектура, разделена на малки свързани помежду си помещения, вероятно покрити с нисък коничен покрив.

Археолозите предполагат, че сградата е използвана за различни ритуални церемонии, тъй като в нея са открити много животински кости.

Каменната конструкция е използвана главно между 2000-1700 г. пр.н.е д. Построен е приблизително по същото време като първите дворци на Крит, като Кносос и Фестос.

Богатото културно наследство на Гърция често води до конфликти на интереси по време на строителни проекти.

В края на миналия век цяло укрепено селище на върха на хълм от 3-то хилядолетие пр. н. е. бе разкопано и след това унищожено по време на строителни работи за международното летище в Атина.

Досега най-малко още 35 археологически обекта са открити по време на работата по новото летище Кастелион и неговите пътни връзки, заявяват от министерството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here