В КИТАЙ ОТКРИХА ЯЙЦЕ НА ДИНОЗАВЪР СЪС ЗАПАЗЕН ЕМБРИОН

Ако се беше излюпил, динозавърът щеше да порасне до три метра и вероятно щеше да се храни с растения.

0
635

Яйце на динозавър с идеално запазен ембрион откриха учените в Китай.

Находката е намерена в южната провинция Гуанджоу, като се смята, че е на поне 66 милиона години.

Според експертите динозавърът тъкмо е щял да се излюпи от яйцето си, пише списание Science, цитирано от британския The Guardian.

Фосилът принадлежи на беззъб теропод или овирапторозавър, когото изследователите са нарекли Бейби Инлян.

„Това е един от най-добрите ембриони на динозаври, откривани някога в историята“, казва за АФП Фион Вайсъм Ма, изследовател от университета в Бирмингам, който е съавтор на статия в списание iScience.

Ма и колегите му откриват главата на динозавъра да лежи под тялото му, с крака от двете страни и извит гръб – поза, която преди това не е откривана при динозаврите, но е подобна на съвременните птици.

При птиците поведението се контролира от централната нервна система и се нарича „прибиране“. Пилетата, които се подготвят за излюпване, пъхат главата си под дясното си крило, за да я стабилизират, докато разчупват черупката с клюна си.

Ембрионите, които не успяват да я приберат, имат по-висок шанс за смърт от неуспешно излюпване. „Това показва, че такова поведение при съвременните птици за първи път се е развило и е възникнало сред техните предци динозаври“, според Ма.

Овирапторозаврите, което означава „гущери крадци на яйца“, са били пернати динозаври, които са живели в днешна Азия и Северна Америка през последния период от мезозойската ера. Те са варирали по размери – от съвременни пуйки до масивни гигантораптори с дължина осем метра.

Бейби Инлян е с дължина около 27 см от главата до опашката и лежи в яйце с дължина 17 см. Изследователите смятат, че съществото е на възраст между 72 и 66 милиона години и вероятно е било запазено от внезапно свлачище, което го е заровило, предпазвайки го от хищници.

Ако се беше излюпил, динозавърът щеше да порасне до три метра и вероятно щеше да се храни с растения. Учените се надяват да го проучат по-подробно, използвайки усъвършенствани техники за сканиране, за да видят пълния му скелет, включително костите на черепа, тъй като част от тялото му все още е покрита със скала.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here