В Китай отглеждат прасета във ферми с до 26 етажа

В Китай се консумира все повече свинско месо. Това е въпрос на благосъстояние и... национална сигурност. И тъй като няма достатъчно място за отглеждането на свине, се строят ферми с до 26 етажа.

0
85

Гледката е изненадваща: огромни многоетажни сгради се издигат насред планински върхове в южен Китай. Те обаче не са предназначени за хора, а за… прасета. В тези сгради с височина от 13 етажа се отглеждат близо 30 000 животни, разказва в своя публикация германската обществено-правна телевизия АРД. Причината блоковете да са с толкова много етажи е следната: земята в Китай е скъпа, затова компанията собственик залага на височината. Храната за прасетата се доставя през големи тръби. По този начин до тях достига и филтриран въздух.

Прасетата почти нямат контакт с хора, нито с природата – по хигиенни причини. Екипът на германската обществено-правна медия е получил разрешение да посети сградите, в които се отглеждат прасетата, едва две години след подаване на запитването. Германските журналисти прекарват там един ден и имат право да разгледат само един от многото етажи. Те разказват, че петима работници се грижат за 1000 свине майки и прасенцата им. Голяма част от работата е автоматизирана – храна и вода се появява пред всяко прасе с натискане на бутон в контролното помещение на многоетажната ферма.

„Разбира се, че тук прасетата са по-щастливи“

Пред германската медия работниците говорят само хубави неща за дейността си. Доволни са от условията. Не поставят под съмнение индустриалното земеделие и отглеждането на прасета в тези многоетажни сгради. Тъкмо обратното – според една от работничките, чието име е Лу Чентон, тези блокове били много модерни. Така било по-лесно, защото прасетата не се налагало сами да се изхранват при лоши метеорологични условия. „Тук те имат всичко, от което се нуждаят. Винаги са нахранени и не са навън на студа. Разбира се, че тук са по-щастливи“, казва Лу Чентон пред АРД.

Веднъж на всеки четири месеца прасетата прекарват около час в голяма стая без прозорци, където могат да се движат свободно. През другото време те живеят в малки кутийки, където има място само да легнат, разказва германската телевизия.

Колкото повече свинско месо, толково по-добре?

Половината от всички отглеждани по света прасета са в китайски ферми. С нарастващия просперитет в страната консумацията на месо бързо се е увеличила. Никъде другаде по света не се консумира повече свинско месо от Китай. През последните пет години в цял Китай са построени десетки огромни индустриални свинеферми, които да задоволят търсенето. През 2019 година Пекин разреши многоетажното отглеждане на свине и призова всички държавни агенции да подкрепят свиневъдството.

Оттогава земеделието и животновъдството се разглеждат като въпрос на националната сигурност, пише АРД. Целта е да се постигне пълна независимост от вноса. Понастоящем обаче Китай е най-големият вносител на селскостопански продукти, включително на повече от половината от световното количество соя, която се използва главно за храна на животните. Китай разполага с около 10% от земеделската земя по света, но там живеят около 20% от световното население, подчертава германската телевизия.

За Китай днес цената на свинското се е превърнала в политически въпрос. На покачването ѝ се гледа като на признак на инфлация и затова се следи внимателно. Правителството може да се намеси в случай на поскъпване – като използва държавния резерв на свинско месо. През миналата година например се случи тъкмо това, припомня АРД. Свинското поскъпна сериозно и Пекин извади от държавния резерв над 107 000 тона свинско, за да понижи цената.

В Китай свинското е признак на просперитет, обяснява социоложката Минди Шнайдер. А постоянното повишаване на стандарта на живот е най-важният критерий за легитимиране на правителството. „Преди хората в Китай ядяха свинско веднъж годишно. След реформите вече има повече месо“, обяснява експертката. „Успехът на правителството зависи следователно и от това дали хората могат да си купуват свинско на ниска цена. Така властите могат да кажат – вижте, справяме се все по-добре!“

Поради това чумата по свинете създава и вътрешнополитически рискове. В периода 2018-2020 година в Китай се наложи да бъдат умъртвени над 100 милиона свине. Междувременно цената на месото се утрои. „Тази криза се превърна в катализатор на индустриалното свиневъдство“, обяснява Минди Шнайдер.

Най-различни инвеститори в свиневъдството

Една трета от всички прасета в Китай се отглеждат от 20 компании. Все повече корпорации, които не са специализирани в земеделието, вече инвестират в този отрасъл, включително няколко IT фирми, пише АРД. Най-големите сгради, в които се развъждат прасета – на 26 етажа за 1,2 милиона свине годишно – се управляват от голям производител на цимент. Топлината от циментовия завод се използва за топли бани и топла питейна вода за прасетата. Според компанията така животните растат по-бързо с по-малко фураж, пише АРД.

Работниците от високите сгради за прасета в южната част на Китай живеят наблизо. Позволява им се да напускат мястото само веднъж месечно за шест дни, а когато се връщат отново на работа, трябва да преминат през специални хигиенни процедури. Това включва три изкъпвания, едно посещение в сауна, три преобличания и пълна дезинфекция.

Работничката Лу Чентон живее със съпруга си в семеен апартамент за работници. Той също работи в свинефермата. Детето им обаче живее при баба си и дядо си, защото няма право да живее с родителите си. Те могат да го виждат само по шест дни месечно. „Нямам проблем с това“, казва Лу пред АРД. „По време на пандемията останахме дори половин година без да излизаме. Правилата са строги.“

Храна, вода, малко спорт и покрив над главата. Тази китайска компания осигурява това както на прасетата, така и на хората.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here