В Калифорния: Индианци пишат на кирилица

0
100

Индианци от Калифорния пишат на кирилица. Местните американци използват думи като “molokko” за мляко, “yapalka” за ябълка и “lodzhka” за лъжица. Освен това племето е православно.

Факт е, че докато англо-саксонците се придвижвали към тези места от изток, а испанците от юг, имало и трета вълна от пришълци на американския континент. Именно от северозапад –  от Сибир. В Северна Америка са се заселвали руски индустриалци, рибари, търговци и пионери още през 18 век.

За Аляска се знае- руснаците живеят там почти сто години, като се започне от 1772 г., когато е основано първото село, и до 1867 г. император Александър II я продава на Съединените щати. На тази огромна територия индианците приели православното христианство, пишели на кирилица, много руски думи били включени в езика им.

Но от къде идват руските думи в Калифорния?

Оказва се, че и там имало руски селища. На 80 километра от Сан Франциско била построена крепост с името Рос. Сега е известна с американизираното име Форт Рос. Руснаците повлияли на топонимията на това място, както и върху езика на индийците кашай, които живеели там (това е югозападният клон на народността помо).

Броят на заемките от руския език през XIX век от Кашая е много голям. През изминалия век и половина много неща били загубени, но и до днес изследователите откриват над 40 думи, които недвусмислено са взети от руския лексикон.

Например, те наричат ​​пшеницата “синичка” (звукът “ПШ” за индианците се оказва твърде сложно). Кафе е – “кафе”, почти както е взето от руснаците през XIX век. Чаят се обозначава с думата “Цаю”, а чашата се нарича Цаска. Виждайки котка, индианецът Кашая ще каже „кошкак“, а платното ще го нарече „парус“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here