В ЕГИПЕТ ОТКРИХА БЕЗЦЕНЕН ИЗГУБЕН ГРАД НА 3000 ГОДИНИ

Бетси Брайън, професор по египтология в университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор, САЩ, заяви, че „откриването на този изгубен град е второто по важност археологическо откритие след гробницата на Тутанкамон“. 

0
393

Археолози откриха град, погребан под пясъците в Луксор

Основно откритие е направено от археолози в южната част на Египет в град Луксор. Експедицията на Заха Хавас успя да намери така наречения Изгубен златен град – най-големият, откриван някога в Египет. Това бе съобщено на 8 април от Ахрам Online.

Този град, известен като Атон, е основан от един от най-великите владетели на Египет, цар Аменхотеп III, управлявал Египет от 1391 до 1353 г. пр. Н. Е. Този град е бил активен по време на управлението на великия цар и неговия син, известния Аменхотеп IV, Ехнатон. Това е било най-голямото административно и индустриално селище през ерата на Египетската империя на западния бряг на Луксор.

Бетси Брайън, професор по египтология в университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор, САЩ, заяви, че „откриването на този изгубен град е второто по важност археологическо откритие след гробницата на Тутанкамон“. 

„Откриването на изгубения град не само ще ни даде поглед в живота на древните египтяни през ерата, когато империята е била най-богата, но и ще ни помогне да хвърлим светлина върху една от най-големите загадки в историята: защо Ехнатон и Нефертити решили да преместят се в Амарна “, казва Брайън … Историята разказва, че градът е изоставен и столицата се премества в Амарна. Но дали е било и защо, предстои да разберем.

Районът на разкопките е поставен между храма на Рамзес III в Мединет Хабу и храма на Аменхотеп III в Мемнон. Египетска експедиция започва работа там в търсене на погребалния храм на Тутанкамон. Разкопките започнаха през септември 2020 г., а няколко седмици по-късно, за голяма изненада на екипа, във всички посоки започнаха да се появяват кални тухлени образувания. Някои от стените на къщите са високи три метра. Само за седем месеца археолозите са разкопали няколко области. Те открили добре запазен голям град, с почти солидни стени и стаи, пълни с инструменти за ежедневието. Археологическите пластове са недокоснати от хилядолетия.

Селището е датирано с помощта на йероглифични надписи, намерени върху съдове за вино, както и пръстени, скарабеи, керамика и глинени тухли с печата на картуша на цар Аменхотеп III.

В южната част археолозите са открили пекарна и голяма кухня с фурни и керамика за съхранение на храна. Те също така разкопаха административна и жилищна зона, оградена от зиг-заг стена с един вход, вероятно от съображения за сигурност. Експедицията намери много инструменти, използвани в промишлени дейности като предене и тъкане. Открити са и шлаки от производството на метал и стъкло.

В едната част на града в една стая имало гробовете на две крави или бикове, а в другата – останките на човек с разперени в страни ръце и въже, увито около коленете му. На север от града е открито голямо гробище, както и гробници, изсечени в скалата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here