Ужасяващи разкази на хора, чиито близки са отвлечени от „Хамас“

0
185

Конфликтът между Израел и Хамас взе стотици жертви. Отвлечени и превърнати в заложници, сред които възрастни хора, деца и жени.

Последният телефонен разговор на Йони Ашер със съпругата му Дорон е бил ужасяващ. Преди да прекъсне разговора, тя му казала, че в къщата на майка ѝ има въоръжени мъже на „Хамас“. Следващият път, когато ги видял жена си и дъщерите си, било във видеоклип, разпространен в социалните медии, на който се виждало как ги държат в плен и ги водят в Ивицата Газа.

„Не е лесно да знаеш, че двете ти момиченца и жена ти, цялото ти семейство, най-ценното, което имаш, е в плен“, заяви Йони.

„Чух я в ужасно тежък момент. Тя говореше тихо, защото наоколо се разхождаха терористи. Нямаше сила да говори”, сподели Рина Бакалова
Ашер и дъщеричките му, на две и пет години, заедно с десетки други израелски цивилни и войници, бяха взети в плен, когато въоръжените сили на Хамас предприеха изненадваща атака срещу Израел в събота.

Страх, бомби и разруха в четвъртия ден от конфликта между Израел и групировката „Хамас“. Над 1500 са загиналите след атаката над Израел и ответния удар над Ивицата Газа, която вече е под пълна блокада. Каква е обстановката в Тел Авив и как е преминала последната нощ – разказ на българката, която живее там Рина Бакалова. Тя е председател на Българския културен център в Израел.

Рина Бакалова.

„Децата ги е страх и растат в ужас. Едната ми внучка скочи в ужас като чу гръмотевица”, призна сънародничката ни. Тя разказа и за своя приятелка, която живее в района на Газа.

 

Ноа Аргамани, млада изразелка, беше заловена заедно с приятеля си. Двойката е била на танцово парти на открито в близост до израелския кибуц Рейм. Приятелите и семейството й я разпознават във видео, разпространено в социалните мрежи. На видеото се вижда как тя е отведена от мъже на мотоциклет, докато крещи и протяга ръце към приятеля си.

„През целия си живот, откакто се е родила, съм правил всичко възможно, за да я защитя, да я прегърна, да я подкрепя и обичам“, споделя Ноа.

Стотици израелци се струпаха в централния полицейски участък с надеждата да получат информация за съдбата на близките си, загинали след масовото проникване на теористите. Броят на безследно изчезналите не само не беше известен, но се смяташе, че много от тях, включително малки деца, са били отведени в Газа, а други са се укривали в обсадените си домове.

„Не мисля, че някой някога е изпитвал такъв ужас и такава безпомощност, когато те отвеждат от приятеля ти, от близките ти на някакво неизвестно място с терористи. Не мога да си представя какво преживява тя в момента, пътувайки с тези терористи в Газа, чакайки някой да изпрати помощ“, обясни Амир.

В отговор на най-кървавото нападение на Хамас от десетилетия насам, Израел нанесе удари по Газа, като атакува жилищни блокове, тунели, джамия и домове на служители на Хамас.

Нападението в събота от страна палестинската паравоенна организация – Хамас, заплашва с разрастването на нова голяма война в Близкия изток.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here