УСТИНА СИ ТИ! Анкета на деня: Кой е най-належащият проблем в Устина?

0
775

Разположено в полите на северните Родопи, близо до римския път, свързващ древния Филипопол и Беломорието, село Устина е наследник на тракийското селище Бесапара, съществувало през II в. преди новата ера и известно в древността като голям административен център, който обхващал териториите от Пастуша (днес квартал на гр. Перущица) до Кричим и Исперихово.

В наследство от това славно минало са намерените колони с огромен диаметър, гробници. Открити са три църкви, останали на дъното на язовира до селото, заровени в земята древни останки от сгради, много монети и делви, които понастоящем се съхраняват в Археологическия музей в гр. Пловдив.

Римският път, минаващ близо до село Устина, е третият трансконтинентален път, който бил окончателно съграден при император Траян (98-117).

Красивите места в Устина са много. Едно от тях е параклисът „Св. Георги“ — разположен е на височина от около 420 м.н.в. и отстои на 60 минути от село Устина и минаващата до него р. Въча. На 20 минути южна посока от параклиса се извисява връх Кулата, който впечатлява със своята монолитна осанка. По тези места всеки гост може да се наслади на красивата гледка — на север е тракийското поле, а на юг — пределите на Върховръшкия дял, който е част от родопския дял Чернатица. От връх Кулата се вижда местността „Калето“, където се намира и едноименната пещера. Предания разказват, че в миналото бездетни жени успели да преминат отвора, се сдобивали с рожба.

Устински водопад се намира в северните скатове на  Родопите, много близо до село Устина. Водата пада от около 15 метра по разчупените скатове на скален венец. Понеже водопадът се намира на сравнително маловодна река е препоръчително да се посещава само пролетно време (април и май) или след обилен дъжд .

Ние от “Родопи-инфо“ решихме да направим кратка анкета, в която вие, жителите на Устина, да оцените свършеното за последните години във вашето населеното място.

Идеята ни е вие да влезете в ролята си на работодатели на управниците и заедно да определите най-големите им успехи и неуспехи.

И тъй като мислим, че жителите трябва да участват в решаването как ще изглежда и ще се развива тяхното населено място, ви приканваме да посочите и най-големите проблеми, които трябва да бъдат решени на местно ниво.

Последвайте линка, за да се включите в анкетата:

www.dopitvane.bg/selo-ustina/

Споделете тази анкета с ваши близки, приятели и познати, за да може повече хора да се включат в нея.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here