Ултиматумът на САЩ към ТikТok: Продажба или забрана в цялата страна

0
87

Ще забранят ли САЩ ТikТok?

Вчера президентът Джо Байдън подписа закона, според който или китайската компания собственик трябва да продаде приложението, или ще му бъде наложена общонационална забрана.

Какво стои зад този ултиматум и какво следва след него? Може ли да се стигне до блокиране на приложението на територията на САЩ?

Вашингтон се притеснява, че ТikТok събира данни. От известно време се води дебат за това дали приложението да бъде забранено.

Това със сигурност не се харесва на потребителите в САЩ – около 170 милиона. Много от тях правят пари в самото приложение. Според доклад на ТikТok за 2023 г. малки, средни предприятия и собственици на бизнеси са генерирали близо 15 млрд. долара приходи, а компанията е донесла над 24 млрд. долара за американския брутен вътрешен продукт. 60% от запитаните потребители на социалната мрежа казват, че ако платформата бъде забранена, те ще мигрират към други приложения.

Забраната, ако някога дойде, ще влезе в сила след 2026 г. Главният изпълнителен директор на ТikТok Шоу Зи Чу каза, че ще даде решението за забрана на съда. Според него то е противоконституционно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here