Учените алармират: Замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно

0
172

Учените алармират, че замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно, съобщи АФП. Мръсният въздух убива все повече хора по света, включително деца, и на практика е по-смъртоносен от тютюнопушенето, сочи доклад на учени под егидата на УНИЦЕФ.

Над 8 млн. души, от които най-малко 700 000 деца под пет години, са починали през 2021 г. поради причини, свързани със замърсяването на въздуха, се казва в доклада на учените от Американския институт за изучаване на последствията за здравето (Health Effects Institute).

Учените са работили с данни от над 200 държави. Според нивото на смъртност излагането на замърсен въздух е по-смъртоносно от тютюнопушенето и лошото хранене.

В по-голямата част от случаите смъртността е свързана с инхалиране на фини прахови частици. Фините прахови частици водят до множество заболявания – рак на белите дробове, сърдечносъдови болести, диабет и др.

Авторите на доклада подчертават и все по-смъртоносното значение на замърсяването с озон. Явлението е свързано с климатичните промени.

Виждаме все повече региони по света, изложени на кратки и интензивни епизоди на замърсяване на въздуха, каза пред АФП Палави Пант, член на Health Effects Institute, изтъквайки ролята на горските пожари и топлинните вълни.

Най-обезпокоителна е смъртността при децата, причина за която са въглищата и дървата в ежедневието – например при приготвяне на храна, особено в Азия и Африка.

Усилията за улесняване на достъпа до по-малко замърсяващи горива в ежедневието вече дават резултат – смъртността при децата, свързана със замърсяването на въздуха, вече е спаднала почти наполовина в сравнение с началото на 21-ви век, се казва още в доклада.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here