Учени разработиха клетки на ретина с 3D нанотехнологии за лечение на слепота

0
115

Първоначално изследователите използват технологията „електроспининг“, за да създадат скеле, върху което могат да растат RPE клетки, което е новаторска разработка за лечение на свързаните с възрастта проблеми със зрението.

„Когато скелето се третира със стероид, наречен флуоцинолон ацетонид, който предпазва от възпаление, устойчивостта на клетките изглежда се увеличава, насърчавайки растежа на очните клетки“, се казва в изявление на университета, като се добавя, че тези данни са важни за бъдещото разработване на очна тъкан за трансплантация в окото на пациента.

„Това изследване показа за първи път, че нановлакнестите скелети, третирани с
противовъзпалително вещество като флуоцинолон ацетонид, могат да подобрят растежа, диференциацията и функционалността на RPE клетките“, заяви професор Пирсионек.

Той добави, че тяхното изследване показва, че нановлакнестите скелети, третирани с противовъзпалително вещество, могат да подобрят растежа и функционалността на RPE клетките.
Според изследователите свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е една от водещите причини за слепота в развитите страни. Очаква се до 2050 г. само в Европа около 77 милиона души да имат някакъв вид AMD.

 

/Източник: bgnes.bg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here