Учени от Харвард създадоха коктейл на младостта, който обръща стареенето само за седмица

0
267

Приложенията им варират от подобряване на зрението до ефективно лечение на многобройни заболявания, свързани с възрастта

През Античността древните елини вярвали, че олимпийските богове поддържали безсмъртната си същност благодарение на магическа храна, която можело едновременно да се пие и да се яде. Според гръцкия поет Омир тя се наричала амброзия. Тя извирала в далечните и непознати западни земи и всяка сутрин била донасяна до планината Олимп от бели гълъбици. Там двамата виночерпци на боговете – Хеба, богинята на младостта, и троянският принц Ганимед, който бил най-красивият мъж на света, я поднасяли на олимпийците, за да пируват с нея.

Древните автори описват напитката като подобна на пчелния мед, но 8 пъти по-сладка от него и ухаела на море от милиони пролетни цветя. Попадне ли в тялото на някой, тя превръщала кръвта му в едно по-висше вещество от райска живителна сила и го дарявала с безсмъртие и вечна младост. Тя също така притежава способностите да лекува всяка болест, рана или недъг.

Митът за божествената храна, която дарявала вечен живот, вдъхновявал поколения наред, които се опитвали да открият нейните съставки през вековете.

В наши дни учени от Медицинското училище към Харвардския университет сензационно обявиха, че са разработили химически коктейл, който може да обърне стареенето и да подмлади човешките клетки. Откритието има потенциала  да подобри лечението на заболяванията, свързани с възрастта,

да усъвършенства регенеративната медицина и в крайна сметка да доведе до подмладяване на цялото тяло.

Изследването на експертите представя първия химически метод, който връща клетките в по-младото им състояние. Преди това този ефект е можело да се постигне единствено чрез агресивна и много скъпа генна терапия.

Трудът е публикуван в списание Aging и е озаглавен “Химически индуцирано препрограмиране за обръщане на клетъчното стареене”. Основава се на вече проведени изследвания на гени за борба със стареенето, за които е присъдена Нобелова награда. В изследванията се казва, че експресията на специфични гени, известни като фактори на Яманака, може да трансформира възрастни клетки в индуцирани плурипотентни стволови клетки (ИПСК).

Генната експресия е процесът, при който информацията, пренасяна от един ген, се трансформира във функционален продукт – белтък или нова РНК верига. ИПСК се произвеждат в лабораторни условия, те представляват нормални клетки, проектирани да се държат като ембрионални.

В своето проучване харвардските изследователи са прегледали милиони комбинации от молекули, които биха могли да обърнат клетъчното стареене и да подмладят човешките клетки. Идентифицирали са шест химически коктейла, които възстановяват стареещите клетки до по-младото им състояние за по-малко от седмица.

Експертите твърдят, че са тествали терапията върху клетки на мишки и хора в продължение на 96 часа, като резултатите са показали, че и шестте комбинации водят до намаляване на стареенето.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here