УЧЕНИ: МОЗЪКЪТ ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ С ПЪЛНА СИЛА СЛЕД 60 ГОДИНИ

Американски лекари разрушават много митове за мозъка на възрастните хора над 60 години

0
1635

Работата на мозъка, особено при хора над средна възраст, засяга както лекари, така и обикновени граждани. В края на краищата никой не иска да прекара живота си след 60 години със склероза или деменция. Затова учени от Съединените щати уверяват, след проведени редица изследвания, че при възрастните хора мозъкът е по-пластичен.

Директорът на медицинския колеж в Университета „Джордж Вашингтон“ твърди, че мозъкът на един възрастен човек е много по-пластичен, отколкото обикновено се смята. На тази възраст взаимодействието на дясното и лявото полукълбо на мозъка става хармонично, което разширява нашите творчески възможности. Ето защо сред хората на възраст над 60 години можете да срещнете много личности, които току-що са започнали своята творческа дейност.

Разбира се, мозъкът не работи толкова бързо, колкото в младостта. Въпреки това, той печели с гъвкавост. Ето защо с възрастта ние взимаме правилните решения и сме по-малко изложени на отрицателни емоции.

Върхът на интелектуалната активност на човек е около 70 години, когато мозъкът започне да работи с пълна сила.

С течение на времето количеството миелин – вещество, което насърчава бързото преминаване на сигнала между невроните, се увеличава в мозъка. Поради това интелектуалните способности в късната възраст се увеличават с 300% в сравнение със средната.

А пикът на активното производство на това вещество е около 60-80-годишна възраст. Интересен е и фактът, че след навършване на 60 години човек може едновременно да използва и двете полукълба. Това ни позволява да разрешим много по-сложни проблеми.

Проф. Мончи Ури от Университета в Монреал счита, че мозъкът на един възрастен човек избира най-енергийно интензивния начин, като оставя всичко ненужно и използва само правилните възможности за решаване на проблема. Беше проведено проучване, в което участват различни възрастови групи. При преминаването на тестовете младите хора бяха объркани, а тези над 60 г. взеха правилните решения.

Сега нека разгледаме особеностите на мозъка работа на възраст от 60-80 години. Те са наистина впечатляващи.

Характеристики на мозъка на възрастен човек

Невроните на мозъка не умират. Между тях просто се губят връзки, ако човек не се занимава с умствена работа.

След 60-годишна възраст човек по време на вземането на решения използва не само едно полукълбо както младите хора, но и двете.

При здравословен начин на живот пълен с умствена дейност, интелектуалните способности не намаляват с възрастта, а се увеличават, достигайки връх към 80, а понякога дори и 90 години.

Така че, не се страхувайте от старостта! И винаги се развивайте интелектуално, а за да работи мозъкът с пълна сила се интересувайте от живота, в пълна степен и във всичките му аспекти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here