УЧЕНИ ДОКАЗАХА – КАФЕТО ЗАБАВЯ РАЗВИТИЕТО НА РАК НА ПРОСТАТАТА

Сортът Арабика бил най-подходящ за тази цел

0
2447

Японски учени откриха съединения в кафето, които забавят развитието на рак на простатата, съобщи „Сайънс дали“. Пилотното изследване е извършено в лаборатория с резистентни ракови клетки и с мишки.

Кафето съдържа много съединения, които влияят на здравето както добре, така и зле.

Японските учени изследваха ефекта на шест от тях. Така установиха, че две съединения – кахвеолов ацетат и кафестол могат да забавят растежа на клетки, които са резистентни на противоракови лекарства, като кабазитаксел.
Когато двете съединения бъдат комбинирани, ефектът се засилва. Третираните с двете съединения тумори нарастват два пъти по-бавно от нетретираните, пише БТА.

Учените от медицинския факултет на университета в Канадзава изтъкнаха, че изследването им е пилотно и не означава, че резултатите могат да бъдат прехвърлени пряко за хората.

Допълнително изследване на механизма на действие на двете съединения обаче може да ги направи добри кандидати за разработване на лечение за рак на простатата.

Кахвеоловият ацетат и кафестолът са въглеводороди. Те се съдържат в кафето Арабика. Запазват се в еспресото, но намаляват много, ако кафето бъде филтрирано.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here