ТУАРЕГИТЕ-ТАМ,КЪДЕТО ГОСПОДСТВАТ ЖЕНИТЕ

Наследници на древните финикийци.

0
194

Туарегите – малък народ в Северна Африка, са едни от най-интересните на земята – с техните мъже-войни с индигово-сини тюрбани и джелаби и независимите си жени, които, някои казват, имат повече права дори от европейките.

Те са най-популярното племе от берберската група и наследници на финикийците – древни мореплаватели, колонизирали северното крайбрежие на Африка.

Въпреки, че туарегите изповядват исляма, където е разрешено многоженството, истинският туарег се жени само веднъж в живота си.

Туарегските жени, за разлика от другите мюсюлмански жени, ходят с открити лица. Но това е строго забранено за техните мъже – те се забулват още като достигнат пълнолетие и могат да открият лице само пред любимата си. Попитани защо, туарегите отговарят: „Много просто. Те са красиви и ние искаме да ги виждаме“.

Жените на туарегите са наричани „кралиците на пустинята“ – горди и независими, те контролират живота в нея.

Те притежават сексуална свобода и до омъжването си са свободни да имат колкото си искат сексуални партньори, стига да влизат в шатрата по тъмно и да тръгват преди изгрев.

Момичетата от най-ранна възраст трябва да се научат да четат и пишат, но на мъжете е позволено да останат неграмотни.

Една туарегска пословица гласи: „Мъжът и жената са редом един до друг с очите и сърцето, а не само в леглото“.

Когато се омъжат, имат право да се разведат по всяко време, без ревност и скандали. Бившият съпруг се връща при родителите си само с камилата и дрехите на гърба си.

За нея остават палатката, децата и всичко останало.

 

Въпреки че са по религия мюсюлмани-сунити, те са запазили много от доислямските си традиции и в частност – елементи от матриархата. Например, матрилинейна родова организация (наследяване и отчитане на произход по майчина линия), матрилокално брачно заселение (съпругът живее при семейството на жена си) и матрилатерален брак (роднините са от страната на съпругата).

Туарегите не са единственият народ в света, запазил матриархата до наши дни.

Подобен начин на живот има и тибетското племе мосо, но там, освен с домакинството жените се занимават и със земеделие, скотовъдство, лов и понякога даже и с война.Според някои проучвания мъжете мосо нямат никакви задължения, те си почиват по цял ден, за да пазят силите си за нощните посещения на жените, но според други – те всъщност са ангажирани в изхранването на семейството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here