Трифон Зарезан в “Родопи“ започва с шествия, благославяне и ритуално зарязване на лозите

0
1718

И тази година община „Родопи“ ще отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция. Празникът ще започне още рано сутринта с шествия до лозовите масиви на територията на населените места, освещаване и благославяне на лoзите, и ритуално зарязване.

Навръх хубавия български народен празник 14 февруари, бяло и червено вино ще се леят в Брестовица, Първенец, Брестник, Марково, Цалапица, Белащица, Кадиево, Браниполе, Крумово, Ягодово и Устина.
Най-големите чествания по традиция ще са в столицата на виното – село Брестовица. Там тържествата, посветени на винения еликсир започват още на 13 февруари с концерт, посветен на Трифон Зарезан в читалище „Съзнание- 1873“. Началото е от 18:00 часа.
С хора и руйно вино ще зарежат лозята и в Първенец от 10:30 часа, Цалапица – с начален час 10:00 часа, Марково – 11:00 часа, Кадиево – 12:00 часа и Устина в 12:00 часа в местността „Стадиона“ в селото.
В Браниполе винари и гости ще тръгнат към лозовите масиви в 11:30 часа, а в Белащица и Ягодово празникът започва в 10:00 часа.
В Брестник празника ще започне от 11:00 часа на площада в селото.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here