ТРАГИЧНА НОЩ! КАТАСТРОФА С НАД 40 ЗАГИНАЛИ НА АМ“СТРУМА“ И ПОЖАР В ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ, КОЙТО ОТНЕ ЖИВОТА НА 9 ЧОВЕКА

0
319

“Днес е особен и трагичен ден за българският народ, който е белязан с две трагедии“ -това заяви премиерът Стефан Янев на пресконференция, на която дава изявление заедно със своя колега премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Двамата изказаха своите съболезнования на близките на загиналите при катастрофата на АМ Струма и в дома за възрастни хора в село Рояк.

Според информацията в момента 45 души са загиналите при тежкия пътен инцидент, при който автобус от Северна Македония се запали на АМ „Струма“ тази нощ, а според други информация загиналите са 46 души.

В „Пирогов“ са настанени седем души, сред които и 17-годишно момиче. Всички са в стабилно състояние. Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи също пристигна в „Пирогов“, където са настанени ранените при тежката катастрофа с граждани от РСМ на АМ „Струма“.  В лечебното заведения са и вътрешният министър Бойко Рашков, както и премиерът Стефан Янев. Пристигна и премиерът Зоран Заев.

Северномакедонци от албански произход са собствениците на транспортната фирма. Техен представител, който е на място, ще предостави списък на пътниците от четирите автобуса, пътували в конвой. Изгорелият е бил последен в редицата.

След завръщането на другите три автобуса в Скопие, чрез ДНК анализ от телата, ще се търси самоличността на загиналите. Транспортната фирма ще даде и информация за техническото състояние на возилата и кога за последно са минавали на преглед.

Паралелно с това ще се проверява състоянието на пътната настилка, виражите и има ли подадени жалби за инциденти на същото място. По първоначална информация шофьорът на автобуса е загинал. Проверява се дали вторият, който по закон трябва да пътува при такъв тип екскурзии, е сред оцелелите. Работи се по версия за внезапна техническа повреда или заспиване на водача. Автобусът е изгорял напълно. На място все още има две пожарни коли и специална лаборатория на разследващите. Рейсът първоначално е блъснал мантинела, която ограничава разширение, предназначено за временна спирка на превозни средства, от дясната страна на платното. От удара с превозното средство са отнесени десетки метри от нея. След това автобусът се е ударил в насрещната ограничителна мантинела, която разделя двете платна – в посока към Благоевград и в посока към София. Именно там е спрял. Видим спирачен път на метри от мястото на инцидента няма.

Девет души загинаха тази вечер при пожар в Дома за възрастни хора в село Рояк, Варненска област. Сигналът за инцидента е подаден около 18 часа. Огънят е избухнал в подпокривната част на сградата. Освен загиналите, има и двама тежко пострадали. Останалите обитатели на Дома ще бъдат настанени в хотел в село Аспарухово

 

Екипа на Родопи Инфо изказва своите искрени съболезнования на близките на загиналите!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here