ТОЛ ТАКСИ НА ПЪТЯ ЩЕ НИ СЪБИРАТ ОТ МАРТ 2020 Г.

0
1914
Над 6000 км пътища ще бъдат таксувани с новата тол система

Тол системата ще стартира най-късно на 1 март 2020 година, според законови промени, внесени в Народното събрание. Това обяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

По думите му, при техническа готовност и постигнато разбирателство с бранша търговската експлоатация на системата може да започне и по-рано, а 1 март е крайният срок.

В момента Законът за пътищата предвижда събирането на пътни такси за изминато разстояние, а не за време, за камионите и автобусите да започне на 16 август т.г.

След остро недоволство от страна на превозвачите срещу обхвата и предложените преди едва по-малко от три месеца тарифи, стартът на тол системата се отложи. На среща при премиера Бойко Борисов се взе решение от 16 август да се проведат най-малко три месеца реални тестове, а след това да се определят окончателните обхват и такси. Това решение налага и внесените днес законови промени.

Миналата седмица стана ясно, че ще бъдат толувани не повече от 6000 километра.

По договор обаче компанията изпълнител „Капш“ трябва да изгради инфраструктура на 10 800 километра. Това означава, че над 40 процента от инфраструктурата на тол системата първоначално няма да се използва, въпреки че ще бъде изградена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here