Токът в Пловдив поскъпва от днес с близо 2%

0
111

КЕВР утвърди окончателните нови цени на тока и парното от 1 юли т.г. При тока за бита средното увеличение е с 1,77%, а парното поевтинява със средно 8,47%. За Пловдив поскъпването е 1,85%, сочи одобреното от регулатора предложение на ЕВН.

Комисията публикува решенията си вчера, като те са близки до предварително очакваните. Цените ще важат за следващата една година – до 30 юни 2025 г.

Поевтиняването на парното в София е по-ниско от поисканите 30%, за да не поскъпне още токът в цялата страна, мотивира се КЕВР.

Колко ще струва токът при отделните дружества:

За клиентите на „Електрохолд“ (дружеството, което обслужва и София) цената нараства с 3,10%, на ЕВН – с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49%. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

С предложеното минимално увеличение цените на електроенергията за битовите потребители у нас остават едни от най-ниските в Европа, посочва енергийният регулатор. Определянето им за период от една година напред създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства. През последните 10 години няма друго ценово решение на Комисията, в което промяната на средната цена на електрическата енергия да е била само 1,77%. Увеличението винаги е било по-високо – през 2023 г. то беше 4,7%, през 2022 – 4,3%, припомнят от КЕВР.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here