ТИХОМИР БЕЗЛОВ: ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ СА КОНСТРУИРАНИ КОРУПЦИОННО, ЗАБРАВЕТЕ ЗА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ!

0
2005

Въпросът е какво точно е донесла една къща за гости за околния бизнес. Има пропуснати ползи за обществото. Действително ли се раздава поминък или облагите са само за някои.“ Този риторичен въпрос зададе днес експертът по сигурността Тихомир Безлов в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Покрай многото оперативни програми изникнаха и много консултанти“, разкри още той.

„Правят се къщи и стадиони в села с по 100 души население. Строят се къщи за гости, които никога не се отключват“, каза Безлов.

„Скептичен съм, че ще се стигне до наказателна отговорност за собствениците на псевдо къщите за гости“, коментира експертът по сигурността.
„Оперативните програми са конструирани корупционно“, допълни Тихомир Безлов.

„Всички ние ще платим на Европа от данъците си за виновниците на фалшивите къщи за гости“, завърши темата Юлиана Николова от портал „Европа“.

Според Безлов къщите за гости не са донесли ползи за околния бизнес в населените места и цялостният резултат е, че има пропуснати ползи за обществото, тъй като не се създава поминък за местните и облагите са само за малцина, а всъщност размерът на европарите е гигантски, ако се сравнят с бюджетните средства на малките общини.

Експертът открои проблема с ефективността на харченето на парите от оперативните европейски програми, които тръгнаха още в началото на века с предприсъединителните фондове, около които са изникнали и много консултанти, дошли от държавната администрация.

Запитан в тази връзка за бъдещия европейски главен прокурор, чиято основна задача ще бъде борба със злоупотребите с пари от европейските фондове, Безлов изтъкна, че силно се преувеличава ролята на европейския главен прокурор, тъй като българските полицаи и дознатели ще събират доказателствата, а делата ще минават през българските съдилища.

Според Юлиана Николова българските данъкоплатци ще платят на Европа за виновниците за фалшивите къщи за гости. Тя припомни делото „САПАРД„, по което в Германия има ефективни присъди и хора, лежали в затвора, докато в България делото беше забатачено и така и никой не понесе наказателна отговорност за гигантските кражби.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here