ТЕЗИ РАСТЕНИЯ ЩЕ ПРОЧИСТЯТ ВЪЗДУХА В ДОМА ВИ КАТО НИЩО ДРУГО!

0
2691

В днешното забързано ежедневие все повече хора прекарват почти цялото денонощие в затворени пространства. На всички е известно, че въздухът в големите градове е силно замърсен, но според учените застоялият въздух в дома или офиса е още по-вреден за здравето.

Редовното проветряване е един от начините да си осигурите свеж въздух, но можете да съчетаете полезното с приятното, като добавите в интериора на дома или офиса някое от растенията, показани по-долу. За тях учените твърдят, че прочистват въздуха и филтрират до 90% от вредните примеси и химикали – най-вече летливи органични вещества, които се отделят от препаратите, боите и дори от новите килими.

Доказано, е че правилно подбраните растения не само играят ролята на филтри, но и овлажняват въздуха в помещенията. Някои видове пък притежават бактерицидни свойства – те отделят във въздуха вещества, които убиват патогенните микроорганизми, освежават го и го дезинфекцират (например розамаринът, цитрусовите дръвчета, мушкатото). Доказано е също, че аспарагусите поглъщат частици от тежки метали, а кактусите неутрализират радиацията, особено ако се поставят в близост до компютри и монитори.

За да се пречисти въздухът, не е необходимо домът да се превърне в градина – достатъчно е да изберете по две от тези полезни растения във всяко помещение.

Кои са растенията, които задължително трябва да имате в дома си, за да разчитате на чист въздух?

Палми

Палмовите дръвчета имат особено силни свойства в премахването на замърсяванията на въздуха в затворени пространства и помещения. Те са особено ефективни в неутрализирането на формалдехида, който е отрова и в затворени помещения може да е особено опасен. Освен това са и много красиви и винаги са добър избор за декорация на хола, например.

Каучукови растения

Каучуковите растения, по-специално каучуковият фикус(Ficus elastica), имат свойството да прочистват въздуха вкъщи. Те обожават директното осветяване и са подходящи за поставяне на централно място в хола или спалнята. Можете да отглеждате каучуков фикус и в офиса, където въздухът е дори по-замърсен от този вкъщи. Поливайте растението внимателно – добре е почвата трябва да просъхва между отделните поливания. Фикусът се нуждае от достатъчно вода, затова е добре редовно да напръсквате листата му с пулверизатор – през лятото използвайте хладка вода, а през зимата поливайте много малко.

Английски бръшлян (Hedera helix)

Английският бръшлян е пълзящо и увивно растение, което се отглежда предимно отвън. Чудесно е за декорация на фасадите на къщи и блокове. Той обаче може да се отглежда и в помещения.  Английският бръшлян е особено полезен за премахването на формалдехида във въздуха. Растението обича условията на сянка до полусянка и не харесва високите температури. Осигурете му и достатъчно влага – редовно напръсквайте листата му с вода и го пазете от пряка слънчева светлина. Въпреки красотата на неговия ‘килим’ от зеленина, не забравяйте, че растението е силно отровно.

Бостънска папрат (Nephrolepis exaltata bostoniensis)

Тя е не само много красива, но и полезна – растението овлажнява въздуха и премахва химикалите от него. Има свойството още да премахва други токсични съединения като бензол и ксилол, компоненти на бензиновите газове, които могат да мигрират от гаражи в близост или големи булеварди.

Проблемът при бостънската папрат е, че тя изисква малко повече внимание – пълна сянка и много влага. Растението е особено подходящо за поставяне във висящи кошници или саксии, тъй като листата му образуват красив “водопад” от зеленина. Въпреки деликатния си външен вид, бостънската папрат може да живее десетилетия, стига да й осигурявате необходимите условия.

Спатифилум(Spathiphyllum Sp.)

Едно изключително красиво растение с прелестни цветове.  Спатифилумът е от малкото цветя, които цъфтят лесно дори на сенчести места. Растението е не само красиво, но и лесно за отглеждане, а освен това премахва ефективно вредните химикали във въздуха – алкохоли, ацетон, трихлоретилен, бензен, формалдехид, въглероден двуокис. Спатифилумът изисква топлина и влажен въздух, и не понася добре течението. То трябва да бъде защитено от преки слънчеви лъчи, най-добре да бъде поставено при полусянка. През лятото почвата трябва да бъде умерено влажна, а растението периодично да се пръска с вода. През зимата то се полива по-умерено, с вода със стайна температура.

Растението е отровно – то може да предизвика стомашно-чревни разстройства, а при попадане върху кожата, сокът може да причини силно раздразнение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here